Още един агент от Ловешко

Ед­но име на агент, ро­ден в Ло­веш­ко, из­ле­зе от пос­лед­ния спи­сък на Ко­ми­си­я­та за до­си­е­та­та във втор­ник. Цо­чо Ва­си­лев Би­ляр­с­ки е ро­ден през 1949 г. в Оре­шак, Тро­ян­с­ко. Вер­бу­вал го слу­жи­те­лят Ге­ор­ги Без­лов през 1984 г. той го е и ръ­ко­во­дил. Осъ­щес­т­вя­вал е сът­руд­ни­чес­т­во­то в Шес­то уп­рав­ле­ние на ДС, ка­то агент под псев­до­ним Сто­ян. Би­ляр­с­ки е бил ди­рек­тор в Цен­т­ра­лен дър­жа­вен ар­хив от 1993 г. до 1997 г. Пос­ле е на­чал­ник сек­тор в Цен­т­ра­лен дър­жа­вен ар­хив от 2000 г. до 2006 г.

Комисията огласи поредните тридесет сътрудници на бившата ДС, работили на високи места в изпълнителната власт. Най-известните имена са на писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

Цо­чо Ва­си­лев Би­ляр­с­ки е ис­то­рик и фи­ло­соф, от­го­во­рен ре­дак­тор на сп. „Из­вес­тия на дър­жав­ни­те ар­хи­ви“. Ка­то та­къв през 2007 г. е пре­дал на Пол­с­кия ин­с­ти­тут в Со­фия две мно­го цен­ни кни­ги: две но­ве­ли на Хен­рик Сен­ке­вич „За на­същ­ния“ (изд. 1921, в пре­вод на До­ра Га­бе) и „Бар­тек По­бе­ди­тел“ (изд. 1918, в пре­вод на Ди­ми­тър Хр. Бръ­зи­цов). Той е сред учас­т­ни­ци­те за въз­с­та­но­вя­ва­не­то на Ма­ке­дон­с­кия на­у­чен ин­с­ти­тут на 3 май 1990 г.

2 коментара към “Още един агент от Ловешко

  1. Ангел Николов, историк: Цочо Билярски познавам само от публикациите му. Много от тях са по теми, които до 1989г. бяха табу за българската историография. Нямам представа какво има в досието му на ДС, но почти всичко написано от Билярски, бивш директор на ЦДА, е много полезно за намаляването на белите петна в българската история. Написани са компетентно, професионално и в тях не личат никакви зависимости от комунистическите и посткомунистическите репресивни структури и агитпропа на БКП/БСП. Според мен към хора като Билярски трябва да се подхожда непредубедено и да не им се лепят етикети въз основа само на някакви си картончета. Билярски, поне що се отнася до написаното от него след 1989 г.,(предишното не познавам) заслужава уважение – то няма нищо общо с пропагандната наукообразна пропагандна макулатура на „историци“ като Баева и компания.

    Харесвам

    1. Уважаемый господин Николов! Как историк Вы прекрасно знаете, что настоящий исследователь должен не просто публиковать документы из архивохранилищ, вынося их на белый свет для широкой читательской публики, но и анализировать с источниковедческой точки зрения, осуществляя их внешнюю и внутреннюю критику. Не кажется ли Вам, что господин Цоцо Билярски в этом отношении за всю свою долгую научную карьеру гораздо более себя проявил как публикатор, нежели как настоящий исследователь?

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.