Грабят антики от музеите в Тетевенско

Крадец изнесъл експонати от музея в с. Гложене във времето от 10 ч на 25 февруари до 7 ч сутринта на следващия ден, съобщи полицията. Апашът взел три гривни, три пръстена, два пищова кремъклии, пистолет “Люгер Парабелум“ и нож. Той е разбил входната врата в помещението. Предмети имат антикварна стойност и са собственост на общината в Тетевен.. По случая РУ на МВР-Тетевен, е образувало досъдебно производство вчера, съобщи Габриела Тодорова, регионален говорител на ОД на МВР-Ловеч.
Това е втория обир на музейно хранилище в планинското землище за последните близо 9 години. На 21 април 2000 г. жертва на престъпни търговци на антики стана самият Градски исторически музей в Тетевен. Тогава от него изчезна мощехранителница на св. Харалампий. За нея се знаеше, че е сред 4641-те експонати на музея и представлява 5-килограмово сребърно ковчеже, съхранявало някога мощите на Св. Харалампий – светец, особено тачен от старите тетевенци. По думите на експерти върху капака на ковчежето бил изрязан Св. Илия в колесница с впрегнати 4 коня, сцената била кантирана от широка рамка с орнаменти от цветя и листа.

В ъглите пък били изобразени четиримата евангелисти. От двете страни на капака имало нечетливи надписи, а от вътрешната му страна – образът на Св. Харалампий, седнал на стол.
По случая с кражбата на църковната светиня РПУ-Тетевен заведе ДП номер 139/2006 г. срещу Петко Нанев Петков и Веска Георгиева Колева за квалифицирана кражба на паметник на културата, оценен на 100 000 лв.
Случаят бе окачествен като единствен важен от Ловешко и попадна в доклада на главния прокурор Борис Велчев за противодействие на престъпността от ръководствата на Прокуратурата на Република България, МВР и Националната следствена служба. Според запознати на 21 април 2000 г. от музея в Тетевен мощехранителницата се губи след визита на трима “ценители“ на родните паметници на културата, от тях двама са млади мъже, а третият – жена. Денонощие по-рано същият мъжки тандем се представя най-официално на местните музейни служители като гости на града. Те добавят, че са отседнали в т.нар. Военно-почивна станция в близкото курортно селище Рибарица. Обещават да се върнат на другия ден със съпругите си. И спазват обещанието си, но, в компанията само от една евина щерка. Минават и заминават. След посещението им обаче музейната чистачка открива, че мощехранителницата, прибрана от тетевенския манастир “Свети Илия“, липсва, а витрината й е свалена.
Според непотвърдена информация в последното десетилетие от Градския исторически музей в Тетевен се губи и сребърен евангелски обков пак след посещение на двама млади мъже и жена, с интелигентна външност и с обноски на аристократи. Триото пришълци се представили, че са от София, твърди агенция БЛИЦ.

Окръжна прокуратура в Ловеч е разследвала две семейства от Ловеч и Кнежа, обвинени в незаконна търговия с антични монети и предмети в Италия. Досъдебното производство срещу фамилии продължава и днес.
По тази причина към момента техните имена са тайна. Антиките обаче вече са върнати у нас и са предоставени на НИМ, съобщи в четвъртък зам.-окръжният прокурор Кирил Петров.
Според него Окръжна прокуратура-Ловеч за м.г. отчита 53,62% разкриваемост на престъпленията. За 2008-а регистрираните криминални престъпления са 2 314. Сред икономическите престъпления най-много са документните престъпления, следвани от измамите, присвояванията и обсебванията и престъпленията по служба. Престъпленията срещу собствеността на гражданите са 1 130. За периода са наблюдавани 3 840 дела. Наложени са наказания на 1 132 души. Прокуратурата е работила и по 7 244 следствени преписки, в резултат на това са образувани 2 561 новообразувани досъдебни производства. Постановени са 1 921 отказа за образуване на досъдебно поризводство. 431 са изпратени на друга прокуратура.
С обвинителни актове са приключили 587 досъдебни производства, което е 60 на сто от всички внесени в съда дела. Със споразумения са завършили 259 досъдебни производства. Приключени са 590 дела и са влезли в сила 282 осъдителни присъди. Оправдателните присъди, които са постановени са 26, като 17 са влезли в сила. 111 от осъдителните присъди са по съкратеното производство или една четвърт от делата приключват по споразумение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.