Откриват регионални клубове по металдетектинг в страната

Илия Илиев от Ловеч бе преизбран за шеф на федерацията

Българската национална федерация по металдетектинг (БНФМ) ще открива свои регионални клубове из страната. Решението бе взето на Общото събрание на сдружението, което се проведе на 6 ноември в Ловеч. Първите клубове ще бъдат открити в София, Бургас, Кърджали, Русе, Плевен, Силистра, Враца, Асеновград, Видин и Монтана.

БНФМ поддържа контакти с европейски клубове по металдетектинг, както и с най-крупните производители на металдетектори в света, заяви председателят на федерацията Илия Илиев, който бе преизбран за лидер на организацията. В Норвегия, например, няма закон или разпоредби що се отнася до продажби на детектори, нито пък се изисква лицензионна регистрация – всеки може да си закупи, внася и използва метални детектори, посочи той. На всички известни древни местоположения е забранено да се търси по този начин. Всякакъв друг металдетектинг е безплатен и свободен за всеки, стига  има разрешението на притежателите на земята.

Федерацията настоява да се приеме нов Закон за културното наследство, както и нови текстове в Наказателния кодекс в съответствие на Международното и Европейското право, заяви Илиев. Необходима е спешна актуализация на базата данни за недвижимите паметници на културата, както и създаването на публичен регистър с точните им граници и свободен достъп до списъците в хармония с европейската и световна практика.

БНФМ настоява за изработването на ясни правила за опазване паметниците на културата и прозрачна процедура на действие с възможности за обществен контрол.

Има внесено предложение за сътрудничество с Регионалния исторически музей в Ловеч от  20 октомври, съобщи още Илиев. Предлага се членове на БНФМ да провеждат периодични срещи със специалисти от музея с цел предоставяне на информация и обмен на впечатления, относно интересни места за изследване и възможно наличие на недвижими културни и исторически ценности. (НГ)

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s