Първото излизане на новоизбрания президент Желю Желев промени традицията

prezident G G

Първото излизане из страната на новоизбрания президент Желю Желев стана на 15 август 1990 г. в Троянския манастир на Голяма Богородица. То е било по идея на Йордан Василев, тогава депутат от Троян. Случих се наблизо, в Черни Осъм, където като кореспондент на БНТ снимах живите вериги на Петър Слабаков срещу строителството на язовира. Така заснех срещите му с събралото се множество в манастир и те бяха излъчени вечерта в „По света и у нас“.

Странното обаче бе, че президентът пристигна в Орешак без придружаващите го ресорни журналисти. Само един екип на френска телевизия и аз случайно там с кинокамера Canon. Когато се обадих в редакцията, никой не знаеше за посещението. Днес това може би изглежда абсурдно, но тогава се случи. И разбрах – старите канали за информиране в държавата вече не работят, променят се.

Така с Желю Желев се промениха много неща в държавата. Някои са толкова дълбоки, че тепърва ще ни влияят. А истинският път на философа Желю Желев, на политика и държавника, автора на подривната книга „Фашизмът“, която взриви социализма, сега започва, след кончината му.

Последното гостуване на Желю Желев в Ловеч бе на 30 юни 2010 г.

Поклон пред паметта му!

Цветан С. Тодоров

Реклами

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s