Книга със 180 невероятни снимки показва свещените пространства на България – „Повторени сънища“ на Николай Н. Нинов

kniga ninov

Вкаменени човешки фигури, скални масиви с форми на чудовища, кули и тунели. Тези гледки вълнуват, защото възбуждат стари и страшни легенди. Още повече, че голямата част от фигурите са напълно непознати за днешния българин, а се намират на една ръка разстояние. И отдавна са залегнали в общата ни родова памет.
Чудно ли е тогава, че тази книга с фотоси оглави класация на „Сиела“ като най-продавана за седмицата 6 април – 12 април, изпреварвайки творба на Иво Сиромахов. В класацията на „Хеликон“ същата книга е на шеста позиция. Става дума за „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“ на Николай Н. Нинов.

n ninov
Той успешно е съчетал няколко влечения в една точка. Това лежи в основата на сполучливата книга на Николай Нинов, известен журналист, белетрист и фотограф, с родов корен от Ловешкия край. Интересът към пътешествието, към историята, към откриването и описването на непознати територии и най-вече към фотографията, все страсти, които искат себеотдаване. И понеже „Повторени сънища“ разкрива една непозната и мистична България, удоволствието е двойно по-голямо.
Част от тези фотосите се раждаха пред очите ми във Фейсбук. Няколко години Николай Нинов публикуваше снимки от различни родни кътчета, които радваха окото. През това време той е посетил и огледал през фотообектива много повече – отсявал е и подреждал. Отбелязано е, че сътворяването на книгата е взело 40 000 километра път, 400 часа пеша из природата. Резултатът са 180 невероятни красиви снимки, придружени с истории, сказания, легенди. Авторът споделя, че част от скалните фигури са придобили този вид след човешка намеса. Такива са бившите тракийки светилища, тунели и жертвеници, гробници и долмени. Тези свещени пространства са оцелели хилядолетия и днес стоят забравени из страната.
Николай Нинов не е подминал и някои красиви места из нашия регион. Отразени са Деветашката пещера, пещерите Стълбицата и Голяма Гарваница, върховете Камен Лисец, Трескавец, Червен и Вежен, всичките в община Тетевен. Книгата е снабдена с карта, има и индекс за всички обектите. Така е и чудесно помагало за пътешественика. Така едно приключение ражда второ, то пък навярно ще предизвика друго. Една верига от щастливи зависимости.
“Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, Николай Н. Нинов. ИК “Сиела”, 208 стр., 16 лв.
Цветан Тодоров

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s