Най-богатият европеец Ингвар Кампрад (ИКЕА) на посещение в село Дойренци, Ловешко, и в Троян

zx450y250_1143927

Тази седмица  в Ловеч се очаква да пристигне на работно посещение  един от най-богатите хора в света – собственикът на шведската верига IKEA Ингвар Кампрад (89 г.). Той  е най-богатият европеец в класация на „Блумбърг“ за 2012 , която следи размера на авоарите на най-богатите хора в света. За посещението намекна неотдавна в телевизионно интервю кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Кампред ще посети предприятията „Технокороза“ в Дойренци  и „Калинел“ в Троян, научи НГ. За целта от месеци там се приготвят за посещението, което може да отвори нови перспективи пред местната промишленост. Двете дружества са сред големите партньори на IKEA в България. Друго предприятие, което работи с шведите, е „Никром тръбна мебел“ в Ловеч.

Ингвар Кампрад е легендарна личност. Освен в кариерата си и богатството, той е известен със строгите изисквания към визитите си. За посещението се вземат спешни мерки – асфалтират се пътища, осигуряват се линейки, вземат се мерки да не би журналистите да присъстват…

Собственикът и основател на ИКЕА Ингвар Кампрад притежава 42.5 млрд. долара  и заема четвърта позиция в класацията след  телекомуникационния бос мексиканеца Карлос Слим, чието богатство се изчислява на 68.5 млрд. долара, и американците Бил Гейтс (62.4 млрд. долара) и Уорън Бъфет  (43.8 млрд. долара).

Империята на Кампрад генерира през миналата година над 33 млрд. долара приходи и 4 млрд. нетна печалба. Групата, която започна като семеен бизнес, днес управлява мебелния бизнес ИКЕА,  извършва операции  с недвижими имоти, застраховки и управлява инвестиционни фондове.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s