Юбилейна изложба „Спас Балев на 75” се открива на Спасовден в Троян

HudojnikЮбилейна изложба „Спас Балев на 75” се открива на 21 май (Спасовден) в галерия „Серякова къща” в Троян.
„Виновникът“ СПАС МИНКОВ БАЛЕВ е роден на 22 април 1940 г. В с. Бели Осъм, Ловешка област.

 

Основно образование получава в гр. Троян – Кнежки лъг. През 1955 – 1957 учи в УТР 72 – сегашната НГПИ „Проф. Венко Колев“ – гр. Троян.
Има дългогодишен стаж в Завод за стъкло и порцелан гр. Нови Пазар, след това работи като декоратор в същия завод. В 1962 г. работи като пейзажист в ТПК Република в с. Бели Осъм.
В края на същата година започва работа като декоратор – художник в завода за порцелан и санитарен фаянс „Изида” на гара Елин Пелин.
В периода 1967 – 1972 год. студент в Художествената академия в София, специалност керамика с промишлена насоченост при проф. Георги Коларов и втора специалност живопис при проф. Добри Добрев и проф. Бойчо Григоров.
1972 – 1979 работи като главен конструктор в завод „Изида” на гара Елин Пелин.
Редовно участва в общите художествени изложби на СБХ и е член на Ателието на младия художник към СБХ.
1979 – 1982 г. пребивава със семейството в гр. Потсдам, бивша ГДР. Там работи известно време в Студия за игрални и документални филми ДЕФА. През есента на 1982 година постъпва на работа като преподавател по силикатни форми в ССХУПИ гр. Троян. От 1990 до 1992 е Директор на ССХУПИ гр. Троян. И също активен член на Дружеството на троянските художници. Излиза в пенсия през 2001 година и от тогава до момента се занимава с живопис.
Живее в София. Има един син и две дъщери, едната от които Гергана завършва също ССХУПИ Троян през 1994 г. Има четири внука.
Спас Балев е един от майсторите на картини на прочутите знакови за града ни Марковски къщи и Троянски манастир. Неговият портрет на Иван Хаджийски е дарен на Музея на занаятите. Изложбата ще бъде открита от Председателя на СБХ Любен Генов, възпитаник на художественото училище в Троян и един от учениците на Спас Балев.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s