Общината в Ловеч успя да икономиса повече от половината предвидени пари за снегопочистване

През отминалата зима общината в Ловеч е успяла да  икономисани повече от половината предвидени пари за снегопочистване. Това става ясно от отговор на общината до НГ, поискан от редакцията чрез заявления по Закона за достъп до информация. Отговорът е постъпил в рамките на установения от закона срок и има отговор на всички въпроси.

От документа става ясно, че съгласно план-сметката за града за снегопочистване са предвидени 252 720 лв., а за населените места 42 000 лв.

Към 31 март 2015 г. за Ловеч са изразходени 110 705 лв., а за населените места 34 770 лв. така и с просто око се вижда, че в града са икономисани повече от половината предвидени пари – 142 015 лв. От републиканския бюджет за зимно поддържане от общинската пътна мрежа са предоставени 139 800 лв. Към 31 март от тях са изразходвани 121 083 лв.

В снегопочистването през този период са участвали три фирми, за град Ловеч „ЕКО” ЕАД – Ловеч, за населените места се  е грижила фирмата „Инфрастрой” ЕООД – Плевен. Последната фирма е обслужвала и общинската пътна мрежа.

През шестте зимни месеца най-много средства за Ловеч са изразходвани през месец декември 49 579 лв. За октомври сумата е 16 026 лв., през ноември не са харчени пари, през януари 2 123 лв., през февруари 32 714 лв. и през март 10 263 лв. Информацията е важно да се знае, тъй като тази зима беше дълга, но сравнително безснежна. Имаше два-три запомнящи се снеговалежа. За отбелязване е, че през минали зими предвидените суми не са стигали поради преспи и откъснати селища.

Например през януари 2012 г. парите на община Ловеч за зимното снегопочистване направо не стигнаха. Тогава в  бюджета бяха заложени малко над 90 000 лв.

В такава ситуация общината иска помощ от Комисията по бедствия и аварии,  за да се покрият сумите по фактури, които са издадени на фирми, неучастващи в обществената поръчка за чистене. Тогава, през 2012 г., стойността им беше между 20 и 30 хил. лв. Същевременно се вижда как предвидените в бюджета пари за зимата за три години са нараснали три пъти.

 

Цветан Тодоров

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s