Учителката Мария Георгиева от Ловеч: Заплатата на младия учител не е достатъчна

maria georgieva

Тв – репортаж  на БНТ разказа  за ловешката учителка Мария Георгиева – учител за първа година, на първи клас. Репортажът е на  Диана Тодорова и Миглена Гайдарова и бе излъчен на 23 май 2015.

Класната Мария Георгиева е на 26 години. начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Играех винаги на учителка, имах черно бюро и черни шкафове, на които аз с белия тебешир пишех задачи на децата – на моите кукли тоест. Там ги обучавах и може би наистина от малка исках да бъде учител. И тази година за първи път имах възможността да вляза в класната стая като класен ръководител на първи клас. Аз бях изключително притеснена, няколко дена преди това – без храна и може би без сън, много притеснена, само за това нещо мислех.. Едно огромно вълнение изпитваш и мога да кажа даже обаче и гордост, че си там – пред тях.

БНТ: Какво смяташ за твоята госпожа?

Марти Иванов, 1 “в” клас ОУ “Христо Никифоров”: Че е много добра и ни е научила на всичко, което знаем.

БНТ: Защо е много добра?

Станимир Цанков, 1 “в” клас ОУ “Христо Никифоров”: Защото ни помогна да научим буквите.

БНТ: На какво успя да те научи първи клас тази година?

Мария Георгиева, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Мисля, че се справихме заедно много добре. И на това се научих, че когато работиш наистина и то с любов, нещата се получават. Искам да запомнят това, че трябва да бъдем добри хора. Това, което даже тази седмица направихме с тях, е картички, които ще бъдат дарени на онкоболни деца – и на такива неща се опитвам да ги науча. Не е само това да бъдеш грамотен, да можеш да четеш, да пишеш и да смяташ.

Венцислав Христов, директор на ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: От общо 37 учители в училище средната обща възраст е 45 години – заедно с младите, а ако махнем младите вече не ми се коментира.

Поляна Петрова, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Имаме нужда от тях! Първокласниците са мънички и имаме нужда от тази любов, която получаваме от младите учители, а ние им даваме нашия опит.

Извън класната стая Мария изработва бижута и се занимава с декупаж. Наскоро превърнала и почивката си в игра за учениците. Организирала им ателие за сръчност.

Мария Георгиева, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Нашето ателие се казваше “Сръчковци” и те ме посрещаха със скандирания – сръч-ков-ци, защото ще ходят там, бяха изключително щастливи. Това нещо ги кара да излязат от рамката, която е в училище, дава ни възможност да направим нещо различно.

Това е последният учебен ден на възпитаниците й от Основно училище Христо Никифоров в Ловеч.

Мария Георгиева, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Имаме нужда от почивка, но на мен ще ми бъде адски мъчно за тях.

Александра Чолакова, 1 “в” клас ОУ “Христо Никифоров”: Имам снимки и може така да си я припомням.

БНТ: В последния учебен ден на 1 В клас каква оценка ще поставите на Мария?

Венцислав Христов, директор на ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Отличен!

Габриела Николова, майка на Симона от 1 “в” клас: Постоянно в тетрадката, за Симона специално мога да кажа, виждам “госпожо, много те обичам!”

БНТ: Каква заплата получава един млад учител?

Мария Георгиева, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Заплатата, която получава един млад учител, според мен определено не е достатъчна.

Венцислав Христов, директор на ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: Не можеш да обещаеш на един млад човек 550 лева и той да подскача от радост и да започне работа.

Мария Георгиева, начален учител в ОУ “Христо Никифоров” гр. Ловеч: И ми казват – ти защо работиш за такава заплата, като аз работя в някакво заведение например и взимам повече пари от тебе. Аз смятам, че имам какво да дам, искам да променя тези неща и съм решила да работя в тази насока, а пък какво по-хубаво от това да започнеш с деца, които са първи клас, да започнеш оттам промяната, която ние толкова много търсим и чакаме.

http://bnt.bg/news/imam-mlad-uchitel/imam-mlad-uchitel-mariya-georgieva

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s