Грешни и отречени техники използвани при родилката от Тетевен

teteven bolnicaПървите данни от проверката по случая с родилката от Тетевен, чието бебе умря при раждането, показват, че са използвани неправилни и отречени от Европейския съюз техники. Резултатите бяха оповестени от зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, съобщи Нова ТВ.

Става въпрос за т. нар. висок форцепс – когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. По думите на д-р Шарков тази практика е отречена, но въпреки това е използвана в случая с Наташа Габровска. Същото се отнася и за метода на Кристелер – при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането не е водено правилно.

Пред „Господари на ефира“ младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева. По-късно лекарката и колегата ѝ Михаил Миков подадоха оставки.

Във вторник ще са ясни резултатите от проверката в болницата в Тетевен, откъдето започна случаят с почина новородено бебе. Случаят предизвика огромно общественото недоволство, след като телевизионно предаване го оповести в четвъртък. В петък последваха оставките на началника на гинекологичното отделение д-р Нина Байчева и колегата й Михаил Миков, информира Нова телевизия. В събота пък стана ясно, че нито един адвокат в региона не иска да поеме случая с родилката Наташа Габровска (23 г.) от тетевенското село Глогово. Тя обяви, че ще търси адвокат извън Тетевен и Ловеч.

По-рано Наташа разказа за агресивното поведение на акушерите по време на раждането. Според информация на управителя на болницата д-р Невелина Ганева,  родилката е била с утежнено раждане, удължено във времето, ненапредващо по правилата на медицината. Заради това д-р Байчева е наложила висок форцепс, тоест опитала се е да извади бебето с щипки. След като не успява, е направила цезарово сечение.

Бебето е извадено на 22 април в 17:45 ч. в тежко състояние. То е момиченце, тежало е 3,700 кг и е било 53 см. Същия ден е било транспортирано в плевенската болница, където почива на 24 април. Там е направена и аутопсия. Според експертизата от отделението детето е починало от травма по време на раждане. Медицинският одит ще покаже дали има лекарска грешка, допълни д-р Генкова.

От Министерството на здравеопазването разпоредиха незабавна проверка. Според експертизата от отделението бебето е починало от травма по време на раждане. Предстои да се докаже дали има и лекарска грешка.

След  подадените две оставки в отделението остават само двама лекари, съобщи д-р Цветолюба Генкова. Така че и има опасност то да бъде закрито заради липса на лекари.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s