Изложба „Равновесие” на художниците Василен Васевски и Александър Телалим в Троян

11347551_882325118491755_1781793253_o

Изложбата „Равновесие” с живопис, графика и калиграфия на художниците Василен Васевски и Александър Телалим се открива на 1 юли от 18 ч. в галерия „Серякова къща”, съобщи Мариета Шошкова.
Изложбата „Равновесие“ е новата им съвместна изява. Освен диалога между авторите, тя е интересна и с по-широко представяне на тяхното творчество – живопис, графика, калиграфия.
На 2 юли тяхната изложба ще стане и домакин на литературното събитие ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ДОМА, а те ще бъдат участници в дискусията за емиграцията на тялото и душата, за паспортите и границите, за куфарите, пълни с мечти, стари снимки и надежди за завръщане.
Василен Васевски е роден през 1969 г. в гр. Сливен. Занимава се с изкуствo повече от 20 години, от които 15 г. живеe и работи в Чикаго, САЩ, където e доцент по рисуване в Илинойския институт по изкуство. През 1997 г. завършва “Живопис” в Националната художествена академия в София, а през 2003 г. „Комерсиални изкуства“ в Индиана-Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ.
Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ (Чикаго, Ню Йорк, Индианаполис, Хюстън, Форт Уейн, Ню Орлеанс) и Европа (България, Щвеция, Хърватия, Германия, Швейцария). Носител е на няколко награди, измежду които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 г. и 2009 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.).
Члeн e на Съюза на българскитe художници, инициатор и основатeл на организацията „Български художници зад граница” в Чикаго. От основаването на Съюза на българските писатели в САЩ и по света през 2010 г. е негов главен секретар. Прeз пeриода 1992 – 1999 г. работи като сътрудник на в. „Макeдония”, сп. „Макeдония”, „Борба”, „Балканитe”, „Пътят”, а също и сътрудник на един от българските вестници – в. „България”. Прeз 2007 г., в съавторство с баща си – писатeля Камeн Васeвски, публикува книгата „И аз видях Амeрика – размисли, впeчатлeния, паралeли” (Изд. Български писатeл, София). Негови разкази и репродукции на картини са поместени в издадения през 2012 г. Алманах „Българско слово и багри от САЩ и света”, а в началото на 2013 излиза от печат новата му книга с разкази „До твоя праг – преди да остареят чувствата” (Изд. Български писател)
До миналата есен Василен Васевски работи в Bulgarian Internetonal Television предаването „Час Пик“, която е базирана в Чикаго. Неговото предаване е насочено към злободневни теми, които са интересни за българските емигранти.

Александър ТЕЛАЛИМ е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е през 1966 г. във Владичен, Украина. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия. В момента е един от най-добрите български акварелисти, неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури – на Изтока и Запада. Едно от най-значимите му участия е в изложбата „МАЙСТОРИ НА АКВАРЕЛА“ в Санкт-Петербург, Русия, където се представят най-добрите образци в този жанр.
Александър ТЕЛАЛИМ и Василен ВАСЕВСКИ се запознават през 1996 г. в София, докато са все още студенти в Националната художествена академия. За първи път участват заедно в изложбата „Рисунка“ на „Шипка“ 6 в София една година по-късно. Още в началото на своето приятелство те откриват, че светогледа и творческите им виждания в голяма степен се покриват. А процесът на свободно споделяне обогатява всеки един от двамата и им оказва дълбоко влияние. Александър и Василен търсят и намират вдъхновение в традициите на християнството, източната философия и световната поезия. Теми като универсалното в човешката природа, себепознание, както и търсенето за смисъла и посоката на човешкия живот остават централни за творчеството им. Независимо от изразните средства – акварел, маслени бои или рисунка, а и скулптура, общото помежду им е видно и за нетренираното око на публиката. Въпреки че двамата приятели живеят далеч един от друг, те успяват да намерят начин да запазят връзка и да излагат заедно в Чикаго, София и Ню Йорк през 2004, 2007, 2009 и 2010 г.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s