Зрелищен крос с балканчета се проведе край Голяма Желязна, Троянско

kros 1

Зрелищен „Балканче – крос“  се проведе на поляните край Голяма Желязна за 13-та поредна година. 22 ентусиазирани състезатели  от Абланица, Български извор, Галата, Добродан, Голяма Желязна, Голям извор, Тетевен, Троян, Ябланица, специално подготвиха своите мотопеди „Балкан“ за надпреварата и заеха места в боксове и биваци  от рано сутринта, в събота, 20-ти юни.

Участниците се състезаваха в три кръга: първи – за прецизност, в който мотористите трябваше възможно най-бавно да преминат по трасето, да преодолеят люлееща се дъска и да пренесат съд с вода.Вторият кръг беше за бързина и техничност.   Участниците показаха майсторство и умения като преведоха високоскоростно балканчетата по зиг – заг между колчета,  завъртайки осморка накрая. В третия кръг, след проведени класификационни серии за място, състезателите участваха в масов старт, който по класически начин и абсолютно безапелационно показа кои са най-добрите състезатели и най-подготвените машини в „Балканче – крос“ -2015.

Победителите се излъчиха след сборуване на точките от трите манша. За втора поредна година първото място зае Пламен Попов от Черни Осъм, който събра 137 точки. След него, със 126 точки се нареди Радослав Найденов от Ябланица. Трети остана Ради Радев от Български извор, със 118 точки. Победителите получиха купи, медали, грамоти, мото части и аксесоари, както и парични премии, осигурени от Община Троян и връчени от кмета Донка Михайлова. Наградени по традиция бяха и най-възрастният и на-младият състезател, най-атрактивният, най-неудачният, с най-красивия мотопед, и за първа година – най-дебелият състезател.

В програмата „Балканче – крос“ между маншовете обичайно се даваха стартове за надпревари с малки и големи кросови мотори и с АТВ-машини. За втора поредна година организаторите направиха класиране и връчиха награди и на участниците в тези стартове.

Състезанието „Балканче – крос“ се проведе пореден път при небивал успех и интерес. Главна заслуга за това има Тотю Христов, който изказа специална благодарност на многобройните спонсори и спомоществователи, които съдействаха за осъществяването на инициативата, и най-вече на всички състезатели, станали част от този спортен празник.

Официални гости бяха кметът на Община Троян Донка Михайлова, заместник-кметът Ангел Ангелов, кметът на Голяма Желязна Иван Христов, Тодор Комитов, Главен експерт „Младежки дейности и спорт“ в Община Троян, Даниел Сираков, общински съветник от ВМРО-БНД, както и други официални лица от централата на ВМРО – БНД.

Специален поздрав получи и един от  главните спонсори на проявата Иван Миховски (сервиз „Миховски ауто“), който избра да празнува рождения си ден на „Балканче – крос“. А  че „Балканче – крос“ се е превърна във всенародно веселие доказа многобройната публика, която изпълни поляните край Голяма Желязна и не ги напусна дори по време на дъжда.

Неповторимата атмосферата, създадена от духова музика „Заедно“ и безплатната „Балканска скара“, трудно може да се повтори на друго място и по друго време.

Но не за това „Балканче – крос“ е истински спортен празник, а  защото  и състезатели и организатори следват олимпийския принцип: най-важното нещо не е триумфът, а битката,  важното е не да си победил, а да си се борил добре. (infotroyan.eu)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s