Ловешкият случай „Ангел на прелеза“ влезе в доклад на ПДИ за 2014 година

ПДИ

Ловешки случай влезе в публикувания миналата седмица отчет „Състоянието на достъпа до информация в България 2014“ на ПДИ.

В годишния доклад, наред с други случаи от страната,  е отделено място и на станалия известен „Ангел на прелеза“, който се следи от НГ. Поради инцидента на жп-линията с Ангел Георгиев, чрез ЗДИ бе поискана информация от НК „Железопътна инфраструктура“ за произшествията (11 на брой) на жп-прелези в областта. И в момента десетки хора, живеещи зад линията, продължават да я пресичат с риск за живота, защото няма откъде на минат.

Годишният документ съдържа оценка на проекта за закон за изменение  и допълнение на ЗДОИ от гледна точка на опита на фондацията, анализ на резултатите от одита на интернет страниците на 544 институции, систематизация и анализ на случаите и на съдебната практика

През 2014 г. най-често търсят информация гражданите (214 пъти), следват журналистите (77) и НПО (56). Най-малко са заявленията, подадени от хора от бизнеса (13). Докладът се по проект „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен от Фондация „Америка за България“. Достъпен е в електронна форма на http://store.aip-bg.org//publications/ann_rep_bg/report2014.pdf.

Навършват се 15 години от приемането на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), като през това време той успя да се утвърди като важен социален инструмент. (НГ)

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s