Защо тонове храна у нас отиват на боклука?

am

Има едно заведение в Ловеч, където можеш да обядваш супа и основно ястие за 3 лв. , а да вечеряш за 2 лв. Въпреки това няма навалица. Това е трудно обяснимо на фона на постоянните оплаквания и данни, че хората са бедни и гладуват.

Но все пак е обяснимо.

Оказва се, че тонове храна у нас отиват на боклука. А  по данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не се хранят пълноценно. Това съобщи вчера Нова телевизия.

Българите не могат да си позволят да консумират месо, риба или еквивалентното количество белтъчини всеки втори ден. В цифри това прави близо 4 млн. души. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят. Проблемът е свързан с даряването на храна. Ако си производител и искаш да дариш храна, вместо да я изхвърлиш, ще трябва да платиш ДДС.

Облекчения няма.

У нас много хора живеят под прага на бедността и имат нужда от помощ, но не може да им се помогне. Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s