Първият бг-магистрат, осъден за корупция, влезе в Ловешкия затвор

zatvor

Бившият прокурор от Районна прокуратура – Шумен, Румен Пенев е задържан за изпълнение на наказанието му от три години лишаване от свобода. Това се е случило снощи, съобщиха от прокуратурата.

Днес той влиза в Затвора-Ловеч, където ще изтърпи присъдата си, съобщи 24 часа. Румен Пенев е осъден за търговия с влияние. Той е признат за виновен в това, че през месец октомври 2011г. в Шумен е поискал дар – сумата от 25 000 лева и на 13 януари 2012 г. е приел сумата от 21 000 лева, която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му. Като прокурор от Районна прокуратура -Шумен, той трябвало да не повдигне обвинение и прекрати наблюдавано от него досъдебно производство. Наказанието ще се изтърпи при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип, обясниха от обвинението.
Всичко тръгва от клиент на адвоката Найден Николов – Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.
Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари докато получавал сумата.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s