Ксенофобски град ли е Ловеч?!

Участието на Минчо Казанджиев в „Панорама“ в петък, който е досегашен кмет на Ловеч и кандидат на БСП за четвърти мандат, предизвика вълна от негативни мнения в социалните мрежи.
Най-неприятни бяха характеристиките, с които кметът обрисува Ловеч – като един ксенофобски град, с омраза и неприязън към бежанците. Малко не достигаше да се стигне до  откровено „слово на омразата“ (hate speech).

 Водещият Бойко Василев дори възкликна: „Много интересно е това! Особено след предишния разговор“. А той бе на темата „ Бежанците и европейските разломи“ с гостите Огнян Минчев и Ивайло Дичев.
Остро несъгласие изрази и Иво Райнов, който написа в своя блог статията „Един кандидат разказва полуистини за Ловеч“. Ето я:
В петъчната „Панорама“ един кандидат-кмет на Ловеч изговори повече неистини от минутките ефирна изява. С най-дръзката лъжа се опита лъскаво да опакова 12-те години на тежък упадък в историята на Ловеч. „ През последните 12-сет години наред със свършената работа, остана и несвършена. Изградихме техническата, образователна, културна, туристическа инфраструктура. Сега ще се работим за социалните проблеми на хората – безработица, доходи, заетост, образование“. Дванадесет години от живота на хората са похарчени за градене на инфраструктура. А дали е изградена? Единственото градено като техническа инфраструктура е газификацията и кабелизирането на Ловеч и селата. Газификацията започна в още през 90-те години, а кабелизирането е 100% частна инициатива. Градежът на техническа инфраструктура включва нови пътища, а ние шофираме по разбити стари, канализирани села, а те все още са със септични ями, нови индустриални зони, а ние гледаме зловещите руини на затворените стари предприятия.Съградената образователната инфраструктура разполага със съвременни училища, а всяко от местните има своите дефицити – спортни салони и площадки, интернет покритие, модерни учебни кабинети. Изградената културна инфраструктура предоставя възможности за всякакви събития. Ние нямаме кино, адекватна зала за културни прояви. Имаме ненужна речна сцена, но летен театър в отломки. Банята-музей не скрива факта, че перлата на туристическата инфраструктура „Вароша“ е потънала в занемара и разрушения, исторически къщи са изоставени, а Деветашката пещера, макар да е касичка за парички, продължава да бъде срамно неблагоустроена.

От ефира се лъже лесно, на терена се маже трудно. Видно е, че дванадесет години не са достатъчни за вечния кандидат за кмет за да осигури на Ловеч необходимата градска инфраструктура. Независимо от популистките думи, би похарчил още мандати. Там паричките са най-сладки. А грижата за социалните проблеми е демографска реторика. В тефтерчето на „панорамния“ оратор има приятели, далавери, печалба, но не и граждански проблеми. Нали сам признава, че ги е забравил до момента. Тук сме единодушни – гражданите и кандидатът.

Advertisements

One thought on “Ксенофобски град ли е Ловеч?!

  1. Ма нищо не каза за разсипията голяма
    как разреши строежа на сатаната храма
    че даже го и съфинансира
    никой да го пита за това смелост не намира.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s