Търсят се благородни сърца, които да помогнат финансово на отличници да пътуват до училище

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ралица Попова

Има няколко много ученолюбиви деца, но от социално слаби семейства и не могат да пътуват до училище в съседното селище. Затова търсим хора с благородни сърца, които да им помогнат финансово. Това съобщи Ралица Попова, изпълнителен директор на сдружение „Знание“ в Ловеч.

Част от учениците вече са обхванати от програмата е „Равен шанс“ на Тръста за социална алтернатива. Програмата подкрепя пътуванията на деца от горен курс и закупуването на учебници.

За всяко утвърдено дете има по 500 лв., които не винаги стигат за транспорта.

„С отпуснатия бюджет можем да подкрепим 11 деца. Кандидатствали са обаче 39 от 6 училища в Ловеч и Троян. Така 28 остават без помощ, защото бюджетът е много ограничен. Затова чрез вестника търсим хора и институции, които биха искали да подкрепят тези деца. От тях 19 са ученици в Ловеч, останалите са в Троян“, разказва Ралица Попова.

Различни са необходимите суми. Например картата за транспорт от Баховица до Ловеч е 10 лв. месечно, училището е 10 месеца – общо са необходими 100 лв. В списъка виждаме едно дете, което пътува ежедневно от Плевен, а това е доста по-скъпата карта. Обаче не всички транспортни фирми имат отстъпка за ученическа карта. Ралица Попова разкрива своята цел:

„Нашата идея е хората или бизнесмените да подкрепят едно конкретно дете, след като се запознаят при нас със случая му. Има дечица, които са на общежитие и те си пътуват само един път в седмицата. Ако някой прояви милосърдие и поиска да подкрепи, нека да дойде и да си избере конкретно дете. Имаме и пълни отличници сред тези 19 деца. Момичето е от Плевен, майка му е безработна. Детето учи във Ветеринарната гимназия и е много мотивирана, казва се Валерия Иванова. Другият отличник е Ивелина Петкова от Ябланица, пак е във Ветеринарната. Имаме двама близнаци и плюс брат, т. е. три деца в семейството. Доходът на семейството им е по 202 лв. на дете, като не се включва третия брат, който е студент. Малките Денислав и Любослав Димитрови пътуват ежедневно от Дойренци, учат в Механото. Общо от тези 19 деца 7 са отличници. Възможно е още да се подкрепят децата само с учебници. Идеята ни е, че като подкрепяш конкретно дете, спонсорът може да се информира как се справя то в училище.“

Ако някой се заинтересува от тази възможност, нека се обърне към сдружението „Знание“ на адрес Ловеч, ул. „Търговска“ № 44 или на 068 627952.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s