Картини с енергията и цветовете на слънцето подари на Ловеч художникът Никола Манев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Никола Манев

Изложба от 28 живописни платна с енергията и цветовете на слънцето на световно известния художник Никола Манев беше открита във вторник в Ловеч. Картините са дарение на Ловеч, като идеята се е родила в Париж при една среща на твореца с ловешкия меценат Петко Игнатов.

Празникът събра много гости и приятели на изкуството. Сред тях бяха и братът на художника актьорът Добромир Манев (известен още от времето на „Смъртта на Александър Велики“, „Мъже“), актьорът Богомил Атанасов („Лавината“, „На границата“, а също и в ловешкия театър), журналистът Исак Гозес и други.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Петко Игнатов и Никола Манев

Спас Дочев, директор на Художествената галерия, отбеляза, че изложбата е празник за града. На въпрос дали Никола Манев мъчно се разделя с творбите си, художникът отговори, че това му дава повод да нарисува нови, които да закачи на техните места. Той припомни една мисъл на Владимир Димитров Майстора: „За художника е важно да се види какво рисува, а не какво говори, той трябва да си закачи акъла на стената“. После допълни: „Бих искал всеки да открие нещо свое в моите картини. Човек се чувства богат, когато дава, а не когато получава. За мен е чест тази колекция да дойде в Ловеч.“

В своето приветствие и.д. кмет на Ловеч Пламен Петков благодари за дарителския жест към Ловеч, който допринася за културния живот на града. Общината се ангажира да намери дом за платната, за да може да има постоянна експозиция. Сега картините са изложени в Художествената галерия до 6 ноември.

Цветан С. Тодоров

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Три грации

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s