Млади хора в Ловеч се обучаваха в асертивност

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Млади хора в Ловеч се обучаваха на практики на психологическа подкрепа, на начини на общуване и форми на поведение с уважение към себе си и към другите хора. С една дума това се нарича „асертивност“ (от англ. assert -заявявам, утвърждавам, доказвам).

Обучението стана в Младежкия информационно-консултантски център – Ловеч към сдружение „Екомисия 21 век”. В него се включиха младежи от Община Ловеч и Община Тетевен.
Асертивността се основава на философията за личната отговорност и съзнанието за правата на другите хора. Асертивното поведение отразява разбирането за личната ценност на всеки един от нас.
Обучител бе Галя Тодорова от Регионална здравна инспекция- Ловеч. Тя разясни на младите хора, че да си асертивен означава, че имаш редица права, които може да използваш и защитаваш; да си наясно с чувствата си; да се изразяваш точно, ясно и конкретно, като в същото време не доминираш над другите и не си агресивен.
Младежите се запознаха с основните правила на асертивност – човек се държи като асертивен, когато отстоява себе си, изразява истинските си чувства и не позволява на другите хора да се възползват от него, в същото време зачита чувствата на другите. Философията на асертивността позволява да кажеш “да” и “не” по най- добрия начин.
Участниците разиграваха примерни ситуации учиха се и забавляваха.
Обучението се реализира в рамките на проект Младежки информационно-консултантски център Ловеч, реализиран от сдружение „Екомисия 21 век”, по Национална програма за младежта (2011-2015), финансиран от Министерство на младежта и спорта.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s