Убийството на афганистанец на граница – едни искат строго разследване, други – ордени

мигрант-загина-под-мост-край-средец-26398Станалото убийството на афганистанец на българо – турската граница до Средец раздели общественото мнение – от искане на строгото разследване на случая чак до раздаване на ордени на тримата служители. Още е рано обаче за оценка, тъй като не е ясно какво се е случило.
Засега официалното съобщение е много непълно – един човек е бил убит при стрелба във въздуха на българо-турската граница край Средец, Бургаско. Инцидентът е станал след като 54 души, повечето от които афганистанци без документи, са се опитали да влязат нелегално у нас. Според някои медии, те са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР.
Бежанците не са се подчинили на разпореждане и граничарите са били принудени да стрелят. Ранен е мъж, който впоследствие е починал, потвърди главният секретар на МВР Георги Костов.
Инцидентът е станал в 22 часа. Задържани са 48 души.
Според информация на AFP от МВР простреляният мъж е афганистанец и е починал от раните си на път за болницата. Мъжът е бил ранен или от рикошет при предупредителни изстрели във въздуха или е бил застрелян директно, разказва AFP. От МВР не са потвърдили нито една от версиите. Някои медии споменават, че случката е станало под мост. Това обяснява рикошета на куршума. Стрелецът е Вълкан Хамбарлиев.
Премиерът Бойко Борисов напусна по спешност срещата на евролидерите в Брюксел.
На практика това е първият бежанец, убит на граница на ЕС от началото на бежанската вълна.
Многобройни постове в социалните мрежи защитават по принципна граничната ни позиция.
Националният фронт за спасение на България дори се обръща с официално предложение към вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и към президента Росен Плевнелиев да бъдат удостоени с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, тримата гранични полицаи, участвали в задържането на група от 54 нарушители на границата на Република България в нощта на 15-ти срещу 16 октомври т.г. край град Средец.
„Незаконното преминаване на границата е престъпление по действащия Наказателен кодекс и българските полицаи са изпълнявали своя дълг и своите законови правомощия да задържат престъпниците, които са оказали съпротива и един от тях е бил прострелян. НФСБ няма да допусне да се повтори случаят с граничния полицай Михаил Цонков, който след подобен случай бе подложен на медийно обругаване и дългогодишна съдебна разправа, преди да бъде оправдан, защото достойно бе изпълнил дълга си като полицай и като българин.“, се казва в документа.

Същевременно от Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъждат остро инцидента, при който тази нощ край Средец афганистански имигрант бе уцелен с куршум от граничен полицай, а след това бежанецът почина.

„От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант.

Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище.

Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо“, каза по  Борис Чеширков – говорител на ВКБООН.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s