Преди 100 години: Изборите в Ловешко станали при „абсолютна” либералска свобода

izbori-minaloПолитическите репресии в България не започват от 1944 г., а още от Освобождението. Има кървави преврати, убийства и насилия. И то не само срещу отделни политически противници – а масови – и срещу обикновени хора, само защото се знае, че симпатизират на тая или оная партия. Ако днес в град като Ловеч хората са притиснати от икономическо насилие и се страхуват да не изгубят работата си след изборите – тогава нещата са били далеч по-страшни – направо за здравето и живота им. За партийните борби и партизанщината по изборите в Ловешко през 1911 г. научаваме от местния вестник Стремление (1901-1944).

Изборите в Ловешко станали при „абсолютна” либералска свобода. Село Александрово било препълнено с акцизни стражари, които „упражнявали поединичен натиск над всички тютюнопроизводители”. Правителствени шайки тормозили Летница през целия изборен ден. „Село Умаревци бе лъгано от ловешки и местни правителствени кожодери. Тук правителството създаде игра около кметското място и лъга двете страни, които заслепени от лъжата се продадоха на правителството. Разкайването е настъпило, но късно…”

Село Сопот въпреки терора останал опозиционен. Там били изпратени четирима стражари. В изборния ден бил арестуван видния опозиционер Ради Колев и откаран в Ловеч за „някакви въображаеми обиди към царя даже към царицата. Да, даже и към царицата, е казано в акта на правителствените шайки.”

„В с. Пресяка, Смочан и Гостиня които гласуват в Пресяка се е ляла ракия, купувана с парите на един доста стар и инак почтен стамболовист. В тази секция е председателствал Дим. Йочов, който минава за радикал, а при преброяването не се указал нито един радикалски глас. Защо ли?

В с. Деветаки се създаде и използва от правителството играта на кметство, та увеличи гласовете си от 6 на 70. В с. Гозница агентите на радослависткото кметство плашиха избирателите, че ще им се излива (бракува) млякото, което носят в града за продан.

Обещанията, лъжите, измамата биха легалните им оръжия в изборната борба, а сплашването арестуването побоищата над вредните за тях опозиционери бяха нелегалните им оръжия.

И след като добиха някои от тях „народното доверие” можем да ги поздравим със скорошното им сгромолясване.”

(Правописът е запазен)

Светлана Петрова, Регионална библиотека, „Краезнание”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s