Заупокойна лития почита паметта на жертвите при ПТП

Община Ловеч и Ловчанската митрополия организират заупокойна лития за почитане паметта на загиналите при катастрофи. Това ще стане на 15 ноември (неделя), когато ще отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия, съобщи пресцентърът на общината.

Молитватата ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в храм „Св. Троица“ в 11 ч. след литургията.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдават почит и внимание към загиналите и пострадалите при катастрофи.

„Нека всички се включим в инициативата и така заедно да отдадем нашата голяма почит към загиналите на пътя и изкажем съболезнования към техните семейства. Да бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме пешеходци, пътници, или сме зад волана.“ С тези думи се обръща към гражданите кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Изразявайки своята благодарност към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри, тя апелира и за повече съпричастност и уважение към тях и техния труд.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. Световният ден стимулира църквата, училищата, общините, отговорните държавни институции да обърнат по-сериозно внимание на жертвите от пътно-транспортните инциденти.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s