Василена Ганковска е избрана за председател на УС на Асоциацията на художниците в Австрия

troqn izlojbaТроянската художничка Василена Ганковска (дъщеря на председателя на Дружестовото на троянските художници Енчо Ганковски) е избрана за Председател на Управителният съвет на Асоциацията на художниците в Австрия.


Асоциацията е основана през 1956 г. с цел да представлява и защитава интересите на художниците и да се бори за подобряване на условията на работа, социално осигуряване и да представлява членовете пред държавните институции (министерства, осигурителни фондове, комисии и т.н.). В момента в нея има около 1000 членове, като такива могат да бъдат всички художници, които работят на свободна практика, имат художествено образование или такива, които практикуват професията и имат солидни участия в изложби и реализирани проекти. За членовете има безплатни консултации по въпросите на здравното и пенсионното осигуряване, данъчните декларации и правни услуги. Паралелно с това за тях се организират различни семинари, дискусии и курсове. Асоциацията притежава изложбено пространство, в което се организират групови изложби и представяния не само на нашите членове, но и проекти курирани от международни или местни куратори.
Управителният съвет, на който Василена е председател се състои от 5 души, които работят на доброволни начала. Отделно в Асоциацията има и платени служители, които поддържат контакт с членовете и организират различни събития. Имат и издание, което е тясно специализирано в теми като културна политика, художествен активизъм и специално приложение с информация за нашите членове.
Австрийската асоциация е член на Международната асоциация на художниците, която има регионална (европейска) и световна секция.(www.iaa.org) Във връзка с това българката Василена Ганковска е присъствала на Генералната асамблея на тази организация като представител на Австрия. Тя се проведе в Пилзен, който тази година е Европейска столица на културата. Василена споделя, че този форум й е бил доста полезен, защото е успяла да се запознае с колеги от различни страни, които работят то теми сходни с тези, с които тя се занимава във Виена. В последния ден на форума е бил избран нов управителен съвет на световната секция. Новият президент на Международната асоциация на художниците е Бедри Байкам от Истанбул, една доста колоритна личност.
Василена Ганковска живее от дълги години във Виена, но е редовен член на Дружеството на троянските художници и участва със свои произведения в изложби в галерия „Серякова къща”. В момента тя подготвя каталог с нейни произведения от последните 10 години. Издател е Галерия Хилгер във Виена, с която работи от няколко години. В каталога ще има също текстове и архивни снимки от нейното ателие.
Преди 2 месеца е била един от участниците във Фокус България, официалното представяне на български съвременни автори на изложението за съвременни изкуства Vienna Contemporary, по инициатива на Галерия Сариев от Пловдив. Това събитие е било полезно, защото са се събрали доста интересни творци на едно място. Василена е успяла да се види за по-дълго със софийските колеги и им е показала виенската художествена сцена.
Мариела Шошкова

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s