Писателят Николай Фенерски гостува в Ловеч във вторник, следват поетесата Светла Гунчева и историкът Петър Ненков

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Николай Фенерски

Писателят Николай Фенерски гостува в Ловеч във вторник и ще представи в КДК романа си „1994“, в сряда гостува с рецитал бургаската поетеса Светла Гунчева, а в четвъртък военния историк д-р Петър Ненков.
Романът „1994“ на бургаския писател Николай Фенерски ще бъде представен в Клуба на дейците на културата на 24 ноември, вторник, от 17,30 часа. Литературната критика определя „1994“ като “роман за пречупването. Задължителното пречупване. Без него не успяваме да стигнем доникъде. То ни прави по-яки, след него сме нови хора. Умира старият човек вътре у теб и се ражда нов на неговото място. Това е роман за едно време, което още живее у нас. Деветдесетте бяха измамни години. Това е войнишки роман, защото всички ние всеки ден трябва да се сражаваме. Научиш ли се на смирение, тогава ставаш добър боец. Предадеш ли се, тогава защо си се раждал? И не, не е любовна история, а е история за любовта, която ни придава форма и съдържание.“
Николай Фенерски е роден в Русия. Детството му е минало в Бяла Слатина. Завършил е Славянска филология във Велико Търново през 2000 г. Негово дело е сайтът, посветен на северозападния диалект severozapad.org. Изкарва хляба си като преводач.

Живее в Бургас. Публикува проза от 2000 година. Има публикации във вестниците “Арт форум”, “Сега”, “Монитор” и в списанията “Съвременник”, “Света Гора”, “Море”, “Фрийстайл”. Първата му книга сборник с разкази “Апокалипсисът е дело лично” е издадена през есента на 2009.

Бургаска поетеса с рецитал в Ловеч
Стихосбирката „Портрет нарисуван с въглен“ на бургаската поетеса Светла Гунчева ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 25 ноември, сряда, от 17,30 часа. Тя е позната на ловешката публика, миналата година представи тук книгата си „Картина от Кандински“.
Светла Гунчева е родена в град Бургас. Завършила е средно образование в Руска езикова гимназия. Има висше образование, магистърска степен, в Технически университет – град Варна, специалност „Радиоелектроника”.
Член на Съюза на Българските писатели. Член и съучредител на дружество „Български писател” и на Бургаска писателска общност.
Автор на стихосбирките: „Пепел от любов” (1996); „Носталгично – за Бургас” (2000); „Родена в лотос” (2001); „Хилядолетна вода” (2002); „Красотата няма име” (избрани стихове, 2003). „Вечерната молитва на прибоя”- електронна книга, награда за второ място от националния конкурс на издателство „Буквите”- „Жени и вино- вино и жени”, „Да извървиш Камино” (2013г.), „Нежна голгота” (2013), „Картина от Кандински” (2014), „Портрет нарисуван с въглен” (2015).
Три от книгите й – „Носталгично – за Бургас”, „Родена в лотос” и „Хилядолетна вода”, са отличени от литературната критика и община Бургас на годишните прегледи за творчество, организирани от Общината.
Носител е на много награди за поезия.
Книги на военен историк представят в КДК
Тематична вечер, посветена на 100-годишнината от включването на България в Първата световна война 1915-1918 г. и представяне на книгите на военния историк, д-р Петър Ненков , „Със стремци в мир и в бой “ и „От Родопската Шипка до Страцин“ се организират в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 26 ноември, четвъртък, от 17,30 часа. Съорганизатори са Военният клуб и Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч.
Петър Ненков е подполковник от резерва и юрист. „Със стремци в мир и в бой” е военна енциклопедия на карловския регион, тя разширява познанията на карловци за войнската слава на техния роден край и издигаща тяхната гордост, като наследници на бележити пълководци на Българската армия и герои от войните за национално обединение. Книгата е написана с характерното сладкодумие на Петър Ненков. Проследен е пътят на известни личности, сред които братята на Вазов, на Ботев.
Монографията „От Родопската Шипка до Страцин” е четиринадесетата книга на автора и е посветена на историята на 21-ви пехотен Средногорски полк.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s