Как и защо ловчалията Васил Радославов сменил името на храм „Св. Александър Невски”?

xram_kiril_metodiiПреди 100 години ловчалията Васил Радославов преименува катедралния храм „Св. Александър Невски” в София, припомня нашият съгражданин Иван Паймашки. За този малко известен факт е следващите редове:

19 октомври 1915 година е един знаменит ден в най-новата история на България.

Vasil_Radoslavov_1915На тази дата ръководеното от премиера Васил Радославов българско правителство взима изключително трудното решение – катедралният храм „Св. Александър Невски” в София да бъде преименуван и да носи името Съборна църква “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”.
Кой е Васил Радославов и от какво е продиктувано това изключително важно за отношенията между България и Русия решение?
Васил Радославов е роден на 15 юли 1854 г. в Ловеч. Учи в Ловеч, Априловата гимназия в Габрово, а по-късно в Писек и Прага в Чехия. Работи като учител в Тетевен, Габрово и Ловеч. От септември 1877 до юли 1878 е секретар на Ловчанския градски съвет. Следва право във Виена и завършва в Хайделберг, Германия през 1882 г. След преврата от 9 август 1886 г. и абдикацията на княз Александър І, Радославов оглавява правителството. След поражението на България в Междусъюзническата война /1913 г./, Радославов става за втори път министър председател, на коалиционно правителство на Либералната, Народнолибералната и Младолибералната партии.
До решението за преименуване на храма се стига по време на Първата световна война, когато България и Русия са във враждуващи групировки. На 14 октомври 1915 година, руска ескадра обстрелва Варна, при което има жертви. В публикация на вестник “Камбана” по този повод се отправя призив към управляващите и гражданите – в знак на протест да бъде сменено името на храма „Св. Александър Невски”. Министър-председателят Радославов откликва на призива. Той е подкрепен и от църковните среди, които приемат най-големия български храм да носи имената на Светите братя Кирил и Методий. Първоначалната идея при строежа на храма е била, той да носи името на покръстителя Св. княз Борис I, но руската дипломация успява да наложи името на противоречивия руския светец Александър Невски.
Пет години храмът носи името Съборна църква “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”. След края на Първата световна война, през 1920 г., земеделското правителство на Александър Стамболийски връща предишното, днешно име на храма – „Св. Александър Невски”.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s