Крушунските водопади остават затворени за посетители до април 2016 г.

kru6una staro

Крушунските водопади да бъдат затворени за посетители до април 2016 г., а вътрешни скални пукнатини са причина за огромното свлачище край, заради което загинаха двама души в началото на месеца.
Това сочат данните след направено геоложко изследване на мястото на инцидента. Резултатите бяха съобщени днес в Летница. Мястото на инцидента вече е обезопасено, но природният парк ще остане затворен за посетители поне до април следващата година. Според експерт структурен геолог има опасност от нови срутвания, които обаче са абсолютно непредвидими.
Обследването е направено от специалисти от Научноизследователския сектор към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. На срещата бе доц. Невен Георгиев от Катедрата по геология, палеонтология и изкопаеми горива. По думите на доц. Георгиев причините за срутището са пукнатини в бигора, нееднородния състав на масива и наличието на вода в бигорния масив. Той добави, че са направили проучвания в още две локализации в природната забележителност, които са показали, че пукнатините са характерни не само за срутището. „Масивът като цяло е напукан. Той е с доста стръмни откоси и на много места има свидетелства за стари срутищни процеси в геоложкото минало. Долината се е оформила по този начин“, заяви специалистът.
Той каза още, че са необходими по-детайлни изследвания на риска в цялата местност.
Кметът на община Летница Красимир Джонев заяви, че природната забележителност „Маарата“ ще бъде затворена през зимния период. През това време започват интензивни предпроектни и проектни проучвания, проектиране и съгласуване с всички институции.
С помощта на инженер-геолози ще бъде изградена нова екопътека. Тя ще бъде безопасна, на отстояние от всички видове скали. По думите на Джонев тя няма да е толкова атрактивна, но ще бъде сигурна. Финансирането за проектирането й ще е от общинския бюджет. Ще се търси и външно финансиране за строителството.
Архитект Красимир Попов заяви, че за изграждането на новия маршрут ще се използват екологични и трайни материали.
На 6 ноември над 200 куб.м скална маса се срути върху трима туристи, като затрупа и уби двама от тях – 45-годишна жена от Плевен и британски гражданин.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s