Девет акта при извънредните проверки за Никулден

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните извършиха над 1000 извънредни проверки на обекти по Никулден, където се предлагат риба и рибни продукти в страната.

В резултат на инспекциите са издадени 29 предписания и са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 101 килограма, в това число 60 килограма от нерегламентиран търговец в област Варна. Специализиран магазин за търговия на дребно с риба и рибни продукти в област Стара Загора е с преустановена дейност, където инспекторите са констатирали лоша хигиена, неработещи хладилни съоръжения и липса на записи по Системата за управление на безопасността на храните. Констатирано е и наличие на 5 килограма каракуда без документи за произход и видими признаци на развала.

 

Освен тематичните проверки за Никулден, през изминалата седмица инспекторите към БАБХ са извършили и над 3 500 проверки на обекти от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 234 Предписания, съставени са 44 Акта и е бракувана близо 40 килограма храна. Общо 5 обекта от търговската мрежа и обществено хранене са с преустановена дейност заради неизпълнени хигиенни изисквания. Обектите са в областите Велико Търново, Кърджали, Добрич и 2 в Бургас.

 

В момента текат засилени проверки на обекти, в които ще се провеждат тържества за Студентския празник. Това са заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси. Инспекторите проверяват регистрацията на обектите, съпроводителните документи на храните, сроковете и условията на съхранение, етикетирането, както и системите за управление безопасността на храните. Целта е да се гарантира безопасността на предлаганите храни и празнуващите студенти да посрещнат празника, без хранителни инциденти.

 

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s