Прогноза за януари 2016: За Богоявление до плюс 5 градуса, почти безснежен месец

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зима в Ловеч

Януари 2016 започна със студ, слънце и малко сняг. Между минус 15 и минус 3 градуса се движат температурите в първите дни, но към края на първата седмица ( 7 и 8 януари) ще има затопляне, като дневните ще стигнат плюс 10.
На 6 януари (сряда), Богоявление, в Ловеч се очаква плюс 5.


Втората седмица ще е в диапазона минус 3 – плюс 6 градуса. Възможен е слаб снеговалеж от време на време.
До 2 януари проходът Беклемето все още беше проходим.
Между минус 3 и 0˚ ще е месечната температура през януари в Северна България и високите полета. По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3˚. В планинските райони – между минус 8 и минус 3˚.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната тя е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.
През януари динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в България ще бъде много динамично.
Валежната обстановка ще има в периода 7 – 9 януари – ще вали предимно сняг, в южните райони и по Черноморието – дъжд, който ще премине в сняг.
Температурите ще се понижат и ще се установи време с температури близки до нормалните за януари. В края на десетдневието валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.
През повечето дни от второто десетдневие отново ще се създадат условия за превалявания, предимно от сняг. След слабо повишение на температурите в началото на десетдневието, впоследствие те отново ще се понижат и през периода 16 – 20 януари времето ще бъде студено.
В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат. След временно спиране на валежите отново ще завали, предимно сняг.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s