Корнелия Маринова е първият кмет на Община Ловеч, взел участие в народния обичай „Камилата“ в Йоглав

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е първият кмет на Община Ловеч, взел участие в народния обичай „Камилата“ в село Йоглав. Това стана днес, когато пъстрият автентичен народен обичай „Камилата“ превзе ловешкото село.
„Камилата е символ на доброта и кротост, на богатство и успешни пътувания, но и на надежда за здраве, за добруване, на упоритост и устойчивост. Нужна ни е точно тази устойчивост, сила и мъдрост, за да опазваме целия товар, който носим на плещите си. Пожелавам ви точно тази мощ, мъдрост и бъдещност. Честит празник!“. С тези думи се обърна към събралото се множество Корнелия Маринова.
Ритуалът „Камилата“ (известен още като „Джамал“) е вид мъжка маскарадна игра със свой сюжет и внушения. Двама от участниците пресъздават пустинното животно чрез подръчни материали като дърво и чул. Всички участници са маскирани и пресъздават различни образи – пътешественици, войници, доктор, поп. Обикновено се искат пари и подаръци от посетените домакини, като става вид надлъгване. Диалогът на маскираните се характеризира с волнодумство, шеги и силни преувеличения, които будят смях след публиката.
Посланието ни винаги е за здраве и берекет през Новата година, обяснява Еленка Щерева, секретар на местното читалище.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Тази година „Камилата“ първо се насочи към кмета на общината Корнелия Маринова и кмета на селото Ирена Георгиева. Подаръците бяха предназначени за детските посетители в читалището. После народното представление тръгна по домовете. В този вид обичаят „Камилата“ датира от преди около половин век. Обикновено се играе в дните около празника Ивановден.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тази година събитието започна в 10.00 ч., в центъра на селото. Организатор бе настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в с. Йоглав. Освен жители на селото, дойдоха и гости от Ловеч и съседните села.
Празникът завърши с народни хора на площада около „камилата“, на хорото се хвана и Корнелия Маринова.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s