Над 50 жени в с. Пресяка дариха краваи на младата снаха Глория Балачева

 

presqka4Повече от 50 жени от село Пресяка, община Ловеч, донесоха краваи и дарове за младата снаха Глория Балачева и по този начин изпълниха стар народен обичай.

Нарича се „Носене на кравай на младите булки“ и е характерен за селото празник. Събитието стана на 20.03.2016 год. /неделя/, в деня след Тодоровден.

presqka2Традицията оживя в дома на Светлозар и Цецка Балачеви, които с голяма радост през цял ден посрещаха близки, роднини и приятели на семейството. Кметският наместник Валентина  Цвяткова  пожела на младото семейство Глория и Валентин Балачеви дълъг и щастлив семеен живот, изпълнен с много здраве, радост и любов, съпътстван от весел детски смях.

 

presqka5Обичаят се изпълнява от всички млади булки, които са минали под венчилото през изминалата година /от март предната година до  март в настоящата /. Те събират краваи и посрещат в дома си близки, роднини и жители на селото. Денят се пада през Великденските пости, за това се готвят само постни ястия: боб, пълнени чушки, сърми и жито.  В обичая участват само жени.

Още от сутринта в дома на булката започват да идват роднини и близки. Старо поверие гласи, че първата жена, която донесе кравай на булката, трябва да е с живи родители.  Всяка жена саморъчно замесва кравая си и го украсява по свой начин, най-често с фигури, изобразяващи  грозде за берекет, с цветя, пиленца и др.  С червен конец се връзва букетче здравец, цветя и банкнота за благополучие.

После украсеният кравай се подава от жената на булката, като се наричат пожелания към младото семейство. От своя страна булката задължително целува ръка на жената. След това всички сядат на трапезата.

Особена важен момент е пристигането на кръстницата. Тя се посреща с големи почести. Кръстницата дарява булката с дарове и също нарича пожелания към младоженците. След това е ред на майката на булката, лелите и всички други роднини. На трапезата се разчупват донесените краваи, а гостите се черпят с червено вино и греяна ракия.

Събирането на краваи става през целия ден. В края на деня булката преброява донесените краваи. Колкото техният брой е по-голям, толкова семейният им живот ще бъде по-дълъг и щастлив, а и ще се родят повече деца.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s