Георги Харизанов: Обединението в десния сектор дава резултати и в Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Георги Харизанов

Георги Харизанов, зам.-председател на Института за дясна политика, направи силно впечатление с изказването си на 26 март  на кръгла маса „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства” . Той защити либералния възглед, че колективизмът и равенството са най-голямата заблуда. Преди 10 000 години всички хора са били равни, но са живеели в пещери, изтъкна Харизанов.

Той  е учил в  Датски колеж до 1997 г. Работил е в частния сектор. От юни 2011 г. е назначен за съветник на министъра по хидромелиоративните въпроси. През октомври 2011 г. е избран за председател на Борда на директорите на „Напоителни системи” ЕАД. Като такъв стана обект на нападение от неизвестни хулигани. В миналото си има и други неприятни случки, които са описани в медиите. В момента е един от най-точните политически анализатори.

 

 

 

  • Как оценявате форума в Ловеч?
  • Като много успешен, защото само преди година неговото осъществяване би било невъзможно. Още повече в Ловеч. Това, което си поставихме като мисия през 2014 г., беше да стартираме обединителни процеси в българската десница. Виждаме, че освен сегашното правителство, процесът дава своя положителен резултат. То се вижда най-вече в Ловеч, където общият фронт срещу досегашната власт от всички десни партии доведе до победа. Факт е, че ние днес да говорим открито по тези неприятни теми като лагера. Това беше немислимо преди година за Ловеч.
  • Какви мисли и чувства напират във Вас в ден на памет на жертвите на комунизма?
  • Радвам се, че аз и семейството ми сме оцелели по времето, когато са извършвани жестокости в комунистическите лагери. Същевременно имам претенции към такъв ден, защото благодарение на насажданата през годините носталгия по миналото и благоговеенето към тези отвратителни години, все още не говорим достатъчно открито за тях. Досега никое правителство не направи необходимото в училище да се изучава достатъчно подробно историята на тези ужасни 45 години. Има какво да наваксваме.
  • Длъжници сме на жертвите от комунистическите лагери, така ли?
  • Категорично да, и то по няколко направления. Първо – това, което посочи преди малко Евтим Костадинов от комисията по досиетата. Той говори за разкриването и на онези, които са посочвали с кои да се саморазправи колективът, кои да са жертвите. Втора тема е независимият преглед на историята, инвестиции в паметта, в паметници, от разкриване и обозначаване на всички места, свързани с този режим. Третото е темата за образование – цялата истина да попадне в учебниците. Настоящите и бъдещите поколения трябва да са наясно с истината за тези зверства. Имаме нужда от независим преглед на историята.
  • Свидетели сме на много конфликти в десния сектор. Разбито ли е дясното у нас?
  • Не, дясното не е разбито, просто десните хора са индивидуалисти. Но когато имат значима обща кауза, те загърбват различията си, за да се обединят и да работят заедно. Те имат необходимост от време да се убедят, за да работят като някакъв отбор от личности. Съставянето на днешното правителство след кошмарния период „Орешарски“, победата на местните избори тук в Ловеч, днешната кръгла маса – всичко това показва, че дясното е достатъчно значима сила.           Интервю на Адриана Данова
  • (Използвани са въпроси и на други медии)
Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s