Готов е проектът за още 10 км от магистралата след Ябланица

hemus

 

Готов е новият проект за първите 10 км в участъка между Ябланица и Боаза от оставащото за доизграждане трасе на автомагистрала „Хемус“, пише ДНЕВНИК. Това е съобщил министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрол в

парламентарната комисия по регионална политика. Агенция „Пътна инфраструктура“, която е правоприемник на вече официално закритата Национална компания „Стратегическа инфраструктура“, има готовност да обяви търга за избор на изпълнител за участъка веднага след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалбите за прекратяване на последната процедура за изграждане на участък от магистралата. Това стана по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Строителството ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, благодарение на увеличените приходи в бюджета и от повишените цени на винетните стикери, като това ще стане в рамките на няколко години, обясни Павлова.

Заради намаляването на скоростта, с която ще бъде разрешено да се шофира по останалите непостроени участъци, се налага повторното проектиране на между Боаза и Велико Търново, за да се избегнат сложните съоръжения.

Очаква се в края на май или началото на юни поръчката да за изработване на нов проект да бъде обявена, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове, и в екооценката, като тази процедура, по думите на министъра, ще отнеме малко повече време, през което усилията ще бъдат фокусирани в изграждането на първите километри от магистралата.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s