Социалният „Аз, Даниел Блейк“ спечели Златната палма 2016 в Кан

Кен Лоуч

Кен Лоуч

„Златната палма“ на 69-ия кинофестивал в Кан бе присъдена на британския режисьор Кен Лоуч (79 г.) за острата социална драма „Аз, Даниел Блейк“. Фестът на Лазурния бряг завърши снощи с голям превес на европейското реалистично кино.

И така – левичарски настроеният Кен Лоуч спечели втората си награда „Златна палма” (първата е за „Вятърът над ечемичените ниви“, The Wind That Shakes the Barley, 2006 г.) и се нареди в голямата деветка режисьори, печелили приза два пъти. Филмът му разказва за дърводелеца Даниел Блейк от Нюкясъл, който се бори за социална помощ, след като вече не може да работи поради болест. При награждаването Кен Лоуч каза:

„Трябва да отправим послание за надежда. Трябва да кажем, че е възможен и друг свят. Друг свят, който не само е възможен, но и необходим.“

„Ветеранът на английското кино Кен Лоуч остава верен на традиционния си интерес към съдбата на „малките хора“, винаги социално ангажирания режисьор показва отчаяната битка на един изпаднал в несъстоятелност дърводелец, който търси начин да се измъкне от блатото на нищетата, но бива изпреварен от смъртта“, пише критикът Павлина Желева от Кан.

 

27-годишният канадец Ксавие Долан („Мами“)получи Голямата награда на журито за лентата си „Това е само краят на света”, събрала звезди като Венсан Касел, Гаспар Улие, Марион Котийар и Леа Сейду.

Ксавие Долан – носител на Голямата награда на журито:

„И така битката започна. Ще правя филми през целия си живот, те могат да бъдат харесвани, а може и да не са. Предпочитам лудостта пред мъдростта на безразличието.“

Призът за режисура си поделиха французинът Оливие Асаяс за „Персонален асистент” и румънецът Кристиян Мунджиу за „Матура”. Иранският филм „Търговският пътник” на Асгар Фархади получи две награди – за най-добър сценарий и за мъжка роля – за Шахаб Хосейни.

Жаклин Хосе грабна приза за най-добра актриса за ролята си във филипинския филм „Мама Роза” на Бриянте Мендоса.

Германската комедийна драма „Тони Ердман” се задоволи с наградата ФИПРЕСИ на международната критика, въпреки че бе приета радушно от критиците и публиката и се определяше за фаворит за „Златна палма”.

Без награди от Кан си тръгнаха известни режисьори като Джим Джармуш, Пол Верховен, Педро Алмодовар, братята Жан-Пиер и Люк Дарден и Никълъс Уиндинг Рефн.

Почетна „Златна палма“ за заслуги към световното кино бе връчена на френския актьор Жан-Пиер Лео, любимецът на Франсоа Трюфо.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s