За детайлите, които другите хора подминават: Веско Велев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Веско Велев на 60!

С изложба на открито в събота в село Дълбок дол, Троянско, художникът Веско Велев закри  маратона от изяви по повод своя 60-годишен юбилей. Преди това той имаше изяви в Пловдив (галерия „Резонанс“) и в Карлово (галерия „А1“).

Исках да събера приятелите на моето изкуство и да им покажа последните си творби в една естествена, природна среда, разказва сладкодумният домакин. Той не щади пространство и фантазия – обширните дворни пространства около двете му стари селски къщи са обилна аранжирани с картини. Изкуството на Веско Велев черпи материал, вдъхновение и мощ от стари битови предмети, които във визията му заживяват нов живот. Зад абстрактните, понякога импресионистични форми надзъртат забравени образи и ритуали. Понякога това са прозорци или врати от несъществуващи вече къщи, които „махат“  с криле и повдигат духа. Друг път стари дървени съдове светят като икони за най-важната храна – духовната. Въображението на художника не знае граници, критиката говори за „вихрогоните на фантазията му, които прелитат в други пространства и времена“.

За да се порадват на това изкуство дойдоха избрани ценители и приятели. Сред тях бяха кинокритикът проф. Владимир Игнатовски, архитектите  Йоши Ямазаки и Надя Иванова, бившият кмет на Априлци Бенко Вълев, художникът Николай  Добрев от Ловеч,  дизайнерът Тотка Дочева  от София. Имаше хора  от двете страни на Балкана, тъй като Велев е роден в село Кърнаре, Пловдивско, но „райското му кътче“ е в село Дълбок дол.

Изкуството му без съмнение има притегателната сила на оазис, събужда синергичен ефект. И ако по време на изложбата звучи музиката на Майлс Дейвис, това не е случайно. „Джазът и живописта са интуитивни изкуства, трябва да ги почувстваш. Всеки художник има своето магично място, своята среда за близки духом хора, моето е тук и виж колко са щастливи хората“, обяснява Веско.

Не случайно къщата един път се превръща в звукозаписно студио за Теодосий Спасов, а друг път в „опън студио“ за приятели-художници.

За 60-годишнината от печат излезе и едно луксозно издание – нарича се просто „Книга“ (не е каталог, не е и албум) и е в лимитиран тираж. Изданието с фотографии  започва  от „черното“  на 200-годишната камина на къщата и завършва с „бялото“ на отворената слънчева верандата. Детайли, които другите хора биха подминали…

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s