Долен и подъл атентат погуби 80 в Ница точно на 14 юли

 

nice 2

Долен и подъл атентат погуби 80 в Ница точно в деня 14 юли, когато Франция празнува свободата и равенството. Десетки са и ранени, след като камион се вряза с висока скорост в тълпа от хора, събрала се за фойерверките по повод френския национален празник Деня на Бастилията в южния френски град Ница, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс и BBC.

nice

Полицаите са застреляли шофьора, който е карал камиона над 100 метра по известната туристическа крайбрежна улица Promenade des Anglais. Самоличността му засега не е установена. В камиона са били открити оръжия и гранати.

Според местната префектура става дума за атентат, а местните власти призовават населението да си остане по къщите, предава AFP. Засега обаче не е потвърдено, че наистина става дума за нов атентат. Кметът на града Кристиан Естрози говори за десетки жертви и призовава хората да стоят по домовете си.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, преди инцидента е имало изстрели. Според местната телевизия BFM терористите са открили огън по хората след атаката с камиона. Според нея е възникнала тежка престрелка с полицаите.

В социалните медии бяха публикувани записи, които показват как стотици хора бягат по крайбрежния булевард.

Полицията отрече слуховете в социалните медии за последвала заложническа драма.

При засилени мерки за сигурност Франция посрещна националния си празник. За традиционния военен парад на Шанз-Елизе в Париж бяха ангажирани около 11 500 служители по сигурността.

Преди осем месеца терористичната групировка „Ислямска държава“ уби 130 души в Париж на 13 ноември. Това беше най-кървавата атака от серия атентати във Франция и Белгия през последните две години. В неделя Франция си отдъхна, след като едномесечното европейско първенство по футбол приключи без атентат, от какъвто имаше страхове.

Куротният град Ница има население от около 350 хил. души. Известно е, че някои мюсюлмански жители на града са заминали за Сирия, за да участват във войната – път, поет и от предишни привърженици на „Ислямска държава“ в Европа, отбелязва Ройтерс.

„Нито мястото, нито датата са случайни“, заяви бившият разузнавателен агент и консултант по сигурността Клод Монике пред France-Info, подчертавайки присъствието на джихадисти в Ница и факта, че на 14 юли се отбелязва годишнина от Френската революция през 1789 г.

Трагичен парадокс е, че цел на атаката в Ница бяха хората, кото празнуваха свободата, равенството и братството“, написа председателят на Европейскя съвет Доналд Туск в Twitter.

Френският президент Франсоа Оланд се намираше в южната част на Франция по времето на атаката, но бързо отпътува за националния кризисен център в Париж. Едва няколко часа по-рано Оланд заяви, че извънредното положение, наложено след атаките в Париж през ноемри, няма да бъде удължавано, след като изтече на 26 юли.

„Не можем да удължаваме извънредното положение безкрайно, няма смисъл. Това би означавало, че вече не сме република, в която законът се прилага при всички обстоятелства“, коментира Оланд пред журналисти в традиционно интервю за Деня на Бастилията.

Американският президент Барак Обама заяви: „От името на американския народ осъждам възможно най-силно това, което изглежда е ужасна терористична атака в Ница, която уби и рани десетки невинни граждани.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s