Ловешкият квартал „Вароша“ в изложба от 2 септември

 

 

old lovech-1930Мобилна изложба „Старинният квартал „Вароша“ – вечната любов в сърцето на града“ ще бъде открита на 2 септември на Покрития мост в Ловеч, съобщи Капка Кузманова, директор на Регионалния исторически музей в Ловеч, цитирана от кмета.бг.


Идеята за тази изложба е родена през годините, когато любопитни туристи се интересували защо и в други градове в страната има квартали с името Вароша. Седем български града имат квартал с това име, както и квартали в Сплит (Хърватия), Прилеп (Македония) и на кипърския остров Фамагуста. Специалистите от музея в Ловеч се свързали със свои колеги в страната, в чиито градове има такива квартали. В изложбата ще бъдат представени фотографии от миналото и настоящето на тези емблематични за всеки от градовете квартали. В инициативата участват музеите от Благоевград, Велико Търново, Пазарджик, Разград, Търговище и Ловеч.

С тази изложба Регионалният исторически музей в Ловеч ще се включи в тазгодишната инициатива Европейски дни на наследството. Експозицията ще остане на Покрития мост до края на месеца. Изложбата е мобилна и ще може да се представи и в други градове на страната.
От събраните материали при организирането на изложбата се оформи и книга, която вече е издадена от музея в Ловеч, каза Капка Кузманова. Пред обществеността на града сборникът ще бъде представен на 15 септември от 17 часа в Клуба на дейците на културата. Съставител на изданието е Елена Георгиева, главен уредник в музея. Тя е и автор на статията за ловешкия квартал „Вароша“.

„Според речниците думата „варош, вароша, варуша“ е дошла в българския език от унгарския и означава „градски център, старата част на град, построена нависоко“. Затова и българските квартали с името Вароша, независимо в кой град се намират, обикновено са неговата най-стара и най-романтична част, казва Елена Георгиева. От тези квартали, в които са построени емблематични сгради като църкви, училища и къщи, се разрастват съвременните градове.

В печатното издание, което носи същото име като изложбата „Старинният квартал „Вароша“ – вечната любов в сърцето на града“ са представени със свои статии и снимков материал музеите от Благоевград, Пазарджик, Разград, Търговище и Ловеч.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s