„Подкрепяме българското“ събра почитатели на родното производство в Ловеч

 

pod-1

В днешните условия на пазарна ситуация без силно изразена колективна воля от страна на производителите, на държавната власт, на местната власт на практика трудно бихме променили онези практики, които не са в интерес на местните производители.

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри днес кръглата маса в кампанията „Подкрепяме българското“. Днес в Ловеч гостува заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев със своя екип. Като част от събитието бе организиран разговор с производителите и базар на местни производители.

„Искаме да скъсяваме веригата между производители и потребители, да запознаем клиентите с качествата на българската родната продукция. Търсим и даваме превес на местните производители. Ние говорим активно с бранша, но контактите на място са нещо по-различно и затова след трите презентации ще отговаряме на всички ваши въпроси“. Така се обърна към присъстващите в залата на Общинския съвет зам.- министърът Васил Грудев. След това в продължение на час той отговаряше на въпроси на присъстващите производители от животновъдството и растениевъдството. Още в началото беше поставен проблема за измененията в закона за собствеността и разпределението на субсидиите.

„Целта е да прекратим опитите за заявяване на пасища на ползватели, които нямат животни, каза Васил Грудев. Искаме да спрем ситуацията и практиката на хората, известни като „чертожници“, които заявяват пасища, без животни и получават субсидии. Няма да отстъпим от принципа да се субсидират само хора с пасища и животни“.

Обсъдени бяха и въпроси като подготвяните закони, новата нормативна база, електронното подава на заявления и много други.

На откриването на самата кампания в 13 часа на площад „Екзарх Йосиф Първи“ присъстваха депутатите Антон Долапчиев и Иван Миховски, областният управител Ирина Митева, инж. Димитър Николов, директор на областната дирекция „Земеделие“ в Ловеч. Събитието бе придружено с фолклорен концерт на местни самодейни групи, сред които и група „Югла“ от село Йоглав.

Официалните лица посетиха всичките щандове на местните производители, опитаха от деликатесите и плодовете. Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите, подари на зам.-министъра малини, собствено производство. На изложението има и трюфели от Угърчинско, но те не се продаваха.

Пътуващото изложение е инициатива на Министерството на земеделието и храните, стартира в началото на септември и обхваща всичките 28 областни градове.

 

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s