Танцьорката Мила Петрова е част от формация със световна награда

Мила Петрова

Мила Петрова

Младата танцьорка по народни танци Мила Петрова (23 г.) от Ловеч разказа пред НГ за поредните успехи на любимия си състав, в който играе. Това е Фолклорен танцов състав „Нестини“ към Лесотехнически университет, гр. София. В края на август съставът стана абсолютен шампион – Златен медал, Гран при Златен «Орфей», титлата Абсолютен световен шампион по фолклор за 2016 г. и чек на стойност 1000 евро. Отличията са от Шестия световен шампионат по фолклор „World Folk” 2016. Това са първите български носители на титлата от най-престижния фолклорен форум.mila-nestini
Световният шампионат по фолклор (18 до 28 август) се проведе в Бургас, Несебър, Св. Влас и Обзор, участваха над 100 фолклорни колектива с повече от 2000 изпълнители.
За годината е второ голямо отличие за формацията, защото през май те спечелиха и първото издание на Световна купа по фолклор, която се проведе във Велико Търново.
Мила е възпитаничка на ловешкото в ОУ „Васил Левски” и още като малка се включва в тамошния танцов състав с ръководител Румяна Еврева. Тя с благодарност си спомня за първите уроци в клуба. Като студент продължава да отделя време и за танците в клуба за хорá и народни танци при Лесотехнически университет. Сегашният й любим състав е от 20 души, на възраст между 20 и 30 години, като сред тях има и някои преподавателите на Лесотехническия университет – София.
Художествен ръководител на групата е Илиян Йорданов от Ботевград – човек с дългогодишен опит във фолклора. Той владее и тайните на нестинарството, откъдето идва и името на състава.
Групата е представила шопски танц на хореографа Кирил Джинев, който е от ансамбъл „Филип Кутев”, а постановката е дело на Илиян Йорданов и Мария Йорданова.
Концертите и състезателната програма на фестивала се излъчват на живо по Интернет телевизия WebTV – „EuroFolkTV” , а наскоро БНТ 2 излъчи и специален филм за събитието.
НГ бр. 41

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s