Как камила си счупи крак върху леда и войниците искаха обезщетение от властта в село Йоглав

kamila-7

Как камила си счупи крак върху леда и войници искаха обезщетение от местната власт можеше да се види днес в село Йоглав, община Ловеч. Този сюжет се разиграва всяка година по време на народния обичай „Камилата“ – навярно ехо от спомен от преди 500 години, когато по тези места наистина са минавали кервани с камили.


За да помогнат в тази „беда“ на селския кмет Ирена Георгиева в слънчевата събота, 21 януари, бяха дошли заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев, кметският наместник на селата Прелом и Сливек Васко Панков и Стефан Нейков, кметски наместник на Тепава.
Интригата завършва щастливо – доктор установи, че камилата не е осакатяла, а е преяла и си почива. След една инжекция животното се изправи на крака и започна да танцува под звуците на оркестър.
Площадният спектакъл е изпълнен с много пазарлъци, шеги и „джумбиши“, музика и почерпки. По този начин в Йоглав отбелязват Ивановден, който по стар стил е на 20 януари. Това е маскарадна игра с предимно мъжко участие, но често се включват и жени. Посланието най-общо е за здраве, благополучие и богата реколта. След централното шоу групата с камилата обикалят по домовете и поздравяват както Ивановците, така и всички, които желаещи.
„Тази година, както и миналата, „камилата“ се прави от Митко и Христо. Те двамата са отдолу под маскировката, вече са си свикнали да се движат синхронно, защото не е лесно да си камила“, обяснява Еленка Щерева от настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926“ в ловешкото село.
Удивително е постоянството на йоглавчани в опазването на традициите и фолклора, отбелязват запознати със самодейността в общината. Подобни карнавални игри като „Камилата“ будят любопитство на децата, а маскираните възрастни самодейци използват случая открито и на воля да се повеселят.

kamila-95 kamila-7 kamila-6 kamila-4 kamila-3 kamila-1

 

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s