Валентин Чорбаджиев: Пчеларят трябва да притежава много умения

valentin-ch       Пчеларят трябва да притежава много умения и да е спокоен, твърди Валентин Чорбаджиев (30 г.), председател на пчеларското сдружение „Букет” в Ловеч. (на малката снимка).

20170217_203546

Кметът Маринова поздравява ловешките пчелари

Неотдавна сдружението отбеляза професионалния си празник с обща вечеря в ресторант „Драката“. „Не успяхме на датата на 10 февруари, когато се почита паметта на Свети Харалампий, християнският светец-лечител и покровител на пчелите, защото се съобразихме с пчеларското изложение в Плевен“, обяснява Валентин Чорбаджиев, който е поел управлението на сдружението от една година и няколко месеца. В него членуват 50 пчелари от общината, като почти всички се събраха за тържеството. Техни специални гости бяха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз в страната.

p4elari-2

Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз в страната.

Корнелия Маринова пожела на пчеларите здраве и берекет, както и да имат и мед, и жило. Михаил Михайлов препоръча всеки пчелин да се регистрира, така че да може да кандидатства по проектите и да получава грижи от ветеринарен лекар.Самият Валентин Чорбаджиев също поздрави своите членове и им пожела успешна и медоносна година.По-късно той разказа, че се е запалил по пчеларството покрай своя баща Николай. Вече се грижи за 50 пчелни семейства, като иска да ги увеличава. Пчеларят трябва да притежава много умения и да е спокоен на пчелина, защото пчелите усещат много, счита младият мъж. Тази година заради обилните снеговалежи и мразовитата зима пчелните семейства се нуждаят от повече грижи. От края на януари е започнало подхранването на пчелите с медени питки с пудра захар и пчелен мед за подсилване, допълва той.От септември до март сдружение „Букет“ организира всеки понеделник просветна дейност и събрания на пчелари от ловешка община. Предлагат се  лекции в областта на пчеларството с различни теми, от лектори и добри пчелари в областта на пчеларството. Заинтересованите пчелари могат да ги посещават на ул. „Стефан Караджа“ № 27. Цветан Тодоров

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s