Ловеч: За първи път „Ден на розовата фланелка“ в такива големи мащаби

1-hart

Днес Ловеч отбеляза „Деня на розовата фланелка“, като за пръв път инициативата е в такива големи мащаби, съобщиха от общината. Във връзка с кампанията бяха осигурени розови фланелки с послание „Училище без страх“, както и розови балони.


Лично зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниела Данова, секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, се включиха в инициативата.

1-oneТе също облякоха символичната розова фланелка заедно с учениците от ОУ „Христо Никифоров“. В двора на училището децата направиха фигура с формата на сърце в знак на толерантност и приемане на различните. В небето полетяха розови балони в израз на желанието на децата свободно да се изразяват и да бъдат себе си, като в същото време зачитат личното пространство и разбиранията на околните.
Сдружение “Граждански инициативи”, в партньорство с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Ловеч, подкрепиха реализацията на кампанията под наслов „Училище без страх и агресия“.
В деня на розовата фланелка участват над 1100 деца от Община Ловеч. Това са ученици от ОУ „Христо Никифоров“, ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, ДГ “Зора“, както и ОУ „Васил Левски“ – с. Малиново. През целия ден са организирани редица инициативи, чрез които всяко дете ще може да изрази своята подкрепа за позитивната и толерантна среда в училище.
Кампанията се реализира с подкрепата на “Бонмикс” ЕООД, Office 1 Superstore – Ловеч и Младежка банка – Ловеч.
По традиция в последната сряда на февруари се отбелязва международният Ден за борба с училищния тормоз под надслов „Училище без страх“. Инициативата започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия.
При откриването на учебната година във въпросното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, като го докарали до плач.
На следващия ден двама негови съученици и приятели – Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват и раздават розови тениски на всички в училището, които дръзват да се включат. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-мейли, както и след публикации в медиите. Вече десет години „Денят на розовата фланелка“ става все по известен сред ученици и родители и се отбелязва от все по-вече хора по цял свят.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s