Двама кандидат-депутати от Ловеч са сътрудничили на ДС, според комисията по досиета

 

Партии и коалиции са издигнали 81 сътрудници на тоталитарната комунистическа служба Държавна сигурност за кандидат-депутати, като двама от тях са в ловешките листи. Това разкрива комисията по досиетата с решение №2-872 от 9 март 2017 г.


На първо място с най-много бивши агенти е Коалиция „БСП за България” – тя има 16 сътрудници, което е двойно повече от следващите. Бившите комунисти никога не се разграничиха и не осъдиха старата практика на ДС.
Но дори партии, които са десни, също са включили агенти на тоталитарното управление на БКП. ДПС е с 9 сътрудници на ДС, Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ,АТАКА и ВМРО“ – 8 сътрудници, партията на Велизар Енчев – 8 сътрудници, ГЕРБ – 5 сътрудници, Коалиция „Обединение ДОСТ“ – 5 сътрудници, Коалиция „КОЙ“ – 5 сътрудници, Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” – 3 сътрудници и т.н.
По-късно „Нова Република”, „Реформаторски блок – Глас народен” и „Движение Да България” обявиха, че се разграничават от тези кандидати и ще ги махнат от листите.
Проверени са 4060 мераклии за депутати, от тях 81 са с установена принадлежност към ДС или разузнаването на армията.
В 11 МИР – Ловеч, лицата с досиета са две.
Златко Спасов Здравков, роден на 09.06.1958 г. в Свиленград, е кандидат за народен представител, издигнат от Инициативен комитет, а Ивайло Каменов Каменов, роден на 11.05.1956 г. в Ловеч, е кандидат от „Обединение ДОСТ“.

Марин Славчев Черкезов, роден на 4.05.1951 г. в Александрово, обл. Ловеч, е издигнат пък в 3 МИР – Варна, от „Движение за радикална промяна Българската пролет“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s