Две чернодробни трансплантации за 24 часа направи проф. д-р Никола Владов

Две чернодробни трансплантации в рамките на 24 часа е извършил проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Операциите са станали преди три седмици и това става за първи път у нас, съобщи проф. Владов пред БНТ в петък.
Както сме писали, видният доктор с ловешки корен на 11 май т.г. – Празник на града, ще бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Ловеч по решение на Общинския съвет.
Проф. Владов съобщи още, че от началото на годината са направени 4 трансплантации, което прави средно по една на месец, но може и да бъде още по-добре. В рамките на 24 часа, за да се направят две трансплантации, се изисква много добре подготвени екипи и голям ресурс, обясни проф. Владов. В момента имаме добре подготвени екипи, както във ВМА, а и в България – трансплантолози на сърце, на черен дроб, на бъбреци, които си вършат работата много добре и резултатите са налице. Така че трансплантациите вече са част от нашето ежедневие.
Той уточни, че преди всяка трансплантации има и много неща, които трябва да се премислят, но най-важното нещо е да се скъси времето на студената исхемия, особено за сърцето, за черния дроб. С набирането на опита това време се скъсява все повече и повече, което пък оказва влияние върху резултатите след чернодробната трансплантация.
Неотдавна той оперира и актрисата Аня Пенчева, която имаше голям камък в жлъчката, който вече е премахнат.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s