Предаването „Умно село“ по БНТ 1 в събота излъчва филм за родения в Ловеч режисьор Иван Терзиев

Телевизионното предаване на БНТ 1 „Умно село“ е подготвило за събота, 29 април, от 19 часа филм за кинорежисьора Иван Терзиев („Силна вода“). Автор на филмовия портрет е Станимир Трифонов („Хайка за вълци“), който извърши част от снимките в Ловеч, роден град на Иван Терзиев. Екипът беше в града край Осъм на 18 март т.г. по време на шествието до лагера „Слънчев бряг“.

Иван Терзиев е роден на 11 февруари 1934 г. в Ловеч. Средно образование завършва в Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев“ (Ловеч) с отличен успех, като е първенец на випуск 1951 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1958) и кинорежисура във ВГИК Москва (1966).

Творческия си път започва като асистент на Бинка Желязкова във филма „Привързаният балон“. Режисьор е на българските филми „Господин Никой“ (1969), „Мъже без работа“ (1973), „Силна вода“ (1975) и телевизионния сериал „Селцето“ (1978).

„Силна вода“ печели специалната награда на Кинофестивала в Локално и наградата на критиката на Кинофестивала във Варна (1976). Преподавател по монтаж на филми, доцент и професор във Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Миналата година Иван Терзиев взе участие в кръглата маса  „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства“, а тази година ще е гост на тържествата по повод 11 май – Празник на Ловеч.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s