Ловеч: Светът е богат и страшен ,,През погледа на художника”

 

Светът изглежда богат и страшен през погледа на художника. Картината „Поглед във времето“ на художника Кольо Йочев като че ли най-добре обобщава настроението и внушенията на Пролетния салон, открит във вторник в Ловеч.

Картината изобразява агресивна женственост, маскирана съблазън, стилизирана красота и еротика в една механична, маскирана, апатична, импотентна и разпадаща се среда. Подобни внушения има и в други платна – „Дочух нещо“ на Румен Нисторов например.
По специфичен начин платното обобщава пътя на всеки един визуален артист. Или както казва Хосе Ортега и Гасет – художникът първо рисува неща, после – усещания, а накрая – идеи.
„С тази експозиция се получи едно истинско разнообразие на стилове и гледни точки. Тук всеки автор се представя със своя мироглед, своето светоусещане, своите чувства и впечатления“, коментира уредникът на художествената галерия Галя Герганова.
Не случайно експозицията е наречена ,,През погледа на художника” – пълната и разкрепостена визия на 35 художници с близо 100 произведения е впечатляваща. Голяма част от творбите са нови и из залата се носи мирис на бои.
Представени са известни и утвърдени автори като Теофан Сокеров, Николай Добрев, Георги Макавеев, Валентин Узунов, Спас Дочев, Румен Нисторов, Валентин Стойчев, Кольо Йочев. Показани са и млади автори като Марта Димитрова, Мартин Киров и Румен Георгиев. Правят впечатление и творбите на групата художници от троянското село Дълбок дол – Нина и Цветан Донковски и Веско Велев.
Салонът бе открит на 9 май от заместник-кмета Венцислав Христов . „Изложбата е прекрасен подарък за днешния Ден на Европа, а и за идващите празници. Ние като община трябва да направим така, че тя да бъде видяна от по-широк кръг от хора не само в Ловеч, но и в страната“, каза при откриването Христов.
Пролетният салон на изкуствата води началото си от 2005 г. и след известно прекъсване е възстановен като традиционен. Сега той е част от културната програма за празника на Ловеч – 11 май. Изложбата заема две от залите на галерията и може да бъде видяна до 5 юни.
Цветан Тодоров

 

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s