Самодейците от Йоглав развяха знамето на Ловеч на фестивала „Шарено пиле петровско“

Самодейците село Йоглав, Община Ловеч, начело със своя кмет Ирена Георгиева достойно развяха знамето на Ловеч на Националния фолклорен фестивал „Шарено пиле петровско“ в Церова Кория на 1 юли, в който участваха състави от цялата страна. Фолклорна група „Югла“ при НЧ „Пробуда 1926 г.“ бяха единствените представители от цялата ловешка област.

Автентичната народна носия и местния фолклор на йоглавчани впечатлиха домакините, участниците и многобройната публика. Групата се представи с народни песни под акомпанимента на акордеониста Стоян Александров, индивидуално изпълнение с тамбура на Георги Линджов и традиционното разиграване на кукли . Единствено беше участието със словесен фолклор от близо 400 изпълнители на самодейката Даца Филипова, която предизвика бурни аплодисменти със своя неповторим хумор.
Група „Югла” успя да участва в това голямо Национално събитие благодарение на спечеления проект за пътувания на национални събори и фестивали, по Програма на Община Ловеч за допълнително финансиране на читалищата от общината през 2017 г.
Фестивалът е посветен на летния празник Петровден и няма конкурсен характер. Основната му цел е съхраняване, развитие и популяризиране на музикалното, танцовото и словесно изкуство от различните етнографски области. Събитието се организира за втора поредна година от кметство Церова Кория, местното читалище „Развитие 1883“ със съдействието на община Велико Търново, под патронажа на кмета на селото Христо Кунчев. Всички групи и индивидуални изпълнители получиха грамоти за участие, цветя, плакети и много символични сувенири за Петровден.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s