Ловчанският митрополит Гавриил получи поздравителен адрес за рождения си ден

 

Ловчанският митрополит Гавриил получи днес поздравителен адрес от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по повод неговия личен празник – рожден ден.

„Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве, дълголетие и успехи! Вашата дейност, сили и енергия, вяра и пример оставят дълбока и значима следа в обществения живот както в нашата митрополия, така и в цялата страна“, се казва в посланието. Припомня се и заслугата на владиката за построяването на прекрасния нов катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Митрополит Гавриил е роден на 16. 07. 1950 г. в София със светското име Цветан Методиев Динев. На 27. 12. 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит. От септември 1986 г. архимандрит Гавриил вече е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г.

След завръщането си в България от 1991 до 1998 г. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя. На 28. 01. 2001 г. е  канонически утвърден за Ловчански митрополит.  От 26 март 2015 г. митрополит Гавриил е почетен гражданин на Ловеч.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s