Абсурдно съдебно дело в Троян заради номер ОВ 4444 АР

Заради този номер на мерцедеса на бизнесмен съдът заседава три часа

Може ли да те съдят за публикация, която оповестява регистрационен номер на автомобил? Може, ако мерцедесът ти е ОВ 4444 АР. 

Абсурдното дело бе гледано на 11 август в Троянския районен съд, където местен бизнесмен опита да осъди журналиста Генадий Маринов от в. „Троян 21“ заради статията, съобщаваща, че номерът може да се чете и като… „овчар”.

Моят клиент Дочко Дочев се занимава с производство на шперплат, а не с животновъдство, изтъкна адвокатът на бизнесмена. И не е платил на КАТ 1000 лв., за да го наричат „овчар”, допълни обвинителят.

Тъй като собственикът на „овчарския” мерцедес се чувства оклеветен, той поиска от троянския журналист чрез граждански иск 10 000 лв. за нанесени неимуществени щети. Самото дело е за клевета по чл. 148, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 147, ал. 1 от НК.

„Оплакванията за клевета са неоснователни, защото всички съобщени в статията факти са истински, което не се оспорва и от тъжителя. Клевета може да има само при неистински факти. Второ, по никакъв начин не е използвана позоряща квалификация, тъй като понятието „овчар” не е позорящо и обстоятелството, че не фигурира в предмета на дейност на фирмата на тъжителя, по никакъв начин не я прави позорна.” Това изтъкна в пледоарията си столичният адвокат Александър Кашъмов, който се зае със защитата на свободата на словото в Троян.

В крайна сметка съдията Сийка Сеизова оправда журналиста по наказателно дело от частен характер номер 438/2011 г. Съдът постанови ищецът да заплати разходи в размер на 900 лв.

Уникалността на съдебното дело се обуславя и от манталитета на хората в малкия град, където публикацията предизвика неочаквани вълнения. Журналистът Генадий Маринов, който е и наш сътрудник, не е действал с умисъл за клевета, дори е запазена анонимността на собствеността на мерцедеса.

Решението на съда може да се обжалва в 14 дневен срок пред Ловешкия окръжен съд.

(Интервю с адвокат Александър Кашъмов четете отделно.)