Според адвокат Александър Кашъмов Троян не е същият след т.нар. „овчарско” дело

 

 

 

Журналистът Генадий Маринов и адвокат Александър Кашъмов

–          Това дело беше поредното срещу журналист?

–          Делото е доста странно, защото става дума за квалификацията „овчар”. Според тъжителя регистрационния номер ОВ 4444 АР не трябва да се чете като овчар, авторът на публикацията си е позволил да направи този каламбур в статия. Делото е знаково поради няколко причини. Това е дело на смръщената сериозност срещу смеха. Тази битка се води от векове. Смехът е пречил на тираните и хората, които не могат да видят смешното, свободното, волното. Това е дело на бизнесмен срещу вестник, което също е знаково за България. Някои бизнесмени смятат себе си за по-важни, защото имат повече пари и възможности. Могат да достигнат до еретични мисли, да се опита да затвори устата на свободните хора. Става дума и за една регионална медия, която е отдушник за местните хора да видят критика, упование, утеха. Все още не сме развита демокрация и хората не вярват, че управляващите зависят от нас. Всяка подобна акция е акция срещу развитието на обществото. Оправдателното решение на съда е много важно, защото посочи къде е границата и даде възможност на обществото да продължи напред. Троян не е същият след това дело.

–          Възможно ли е подобно дело в столицата?

–          Честно ако трябва да кажа, мисля че не. Никой засегнат не би го водил, защото знае, че ще го загуби. От друга страна не липсват дела, които се водяат в столицата, от политици и партии. Особено две партии – „Атака” и РЗС, водят дела срещу журналисти.

–          Не е ли странно, че тъжителят е платил на КАТ, за да стане обект на шега?

–          Сложно е, когато говорим за чувството за хумор. За мен широко скроеният човек има чувство за самоирония. Човек не е съвършен и умният съзнава това. В случая не съм убеден, че бизнесменът не го приема като шета, по-скоро има лош съветник.

–          Съдът ли ще решава кой има право да се смее?

–          Абсурдно е, че стигаме до там съдът да го решава. Всъщност решението на съда в Троян казва, че можем да се смеем.

–          Как ще коментирате практиката на КАТ да продава номера с еднакви цифри?

–          Регистрационният номер служи някой да бъде идентифициран. Няма нищо неестествено една регистрация на МПС да се основава на поредни номера. Това, че човек може да използва номера за естетически цели, да задоволи собственото си его, все едно, че купува картина – това ми се струва съмнителна практика. Това поставя КАТ в немного ясна позиция. Това фирма за украса ли е или държавна институция за регистрация. В тези дни не за първи път се поставя въпроса какво е редно и какво не е редно в МВР, както даренията. Редно е да се обсъдят и регистрациите.

 

Интервю на Цветан Тодоров

 

Адвокат Александър Кашъмов е роден през 1971 г. в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури, след това право и философия в Софийския университет. От 1997 г. ръководи правния отдел на Програма достъп до информация и работи в областта на защитата на човешките права, член е и на Националния съвет за журналистическа етика. Обявен е за адвокат №1 на България за 2008 г. от списание „Правен свят“. Печелил е ключови дела в защита на свободното слово, между които и на ловешки журналисти.

Женен, с три деца.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.