Гриша Ганчев: Не съм крадец! Синът му обаче остава в ареста

Надявам се единствено на справедлив процес. Това обяви пред TV7 бизнесменът Гриша Ганчев в неделя, докато съдът решаваше за сина му Данаил и още петима. По същото време премиерът Бойко Борисов по БиТиВи обеща на Ганчев, че разследването ще стигне докрай по веригата. Той е баща и друго не може да говори, допълни още премиерът.

Миналата седмица трима от изпълнителните директори на „Литекс комерс“ бяха арестувани по обвинение в ДДС измами при търговия със захар. Сред тях е и синът на Ганчев – Данаил. Първоначално изчислените щети за срок от около два месеца достигат 200 000 лева. В неделя вечерта спецсъдът гледа мерките на задържаните по случая.  Гриша Ганчев заяви, че иска да се стигне до дъното на тази история. Поясни, че е убеден в невинността на сина си и другите обвинени служители, но заяви готовност да понесе наказание, ако се докаже, че измама наистина е имало.

„Аз гарантирам с името си, че в „Литекс“ всичко се продава с нужната документация. Затова настоявам властите да стигнат докрай в разследването“, призова бизнесменът. Той призна, че в сивия сектор годишно потъват над 80 хил. тона захар, но отрече „Литекс“ да има принос във формирането на тази цифра. Аз не съм крадец, аз преследвам крадците, настояваше Гриша Ганчев. Очевидно някой е подвел Цветанов и Борисов, че съм набъркан в неща, за които не съм си и помислял, допълни бизнесменът. Гриша Ганчев показа как изглежда схемата за точене на ДДС от захар. Той обясни, че неговата фирма е вкарана в кръга на измамниците, тъй като те са купували от нея. Измамните фирми освен, че купували редовно от производителите, внасяли и от Европейския съюз. Те не плащат ДДС на митницата заради общоевропейския пазар, а използват кухи фирми, за да не бъдат заловени от данъчните. Ганчев поиска, както той е проверяван като най-големия производител, да бъдат проверени всички дори и гаражчетата, свързани с търговията с захар.

Данаил Ганчев и още четирима от задържаните за измами с ДДС остават в  ареста

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, и още четирима от задържаните за измами с ДДС при търговия със захар остават в  ареста, реши вчера късно специализираният съд в София.

От всички закопчани при акция „Захар“ под домашен арест остава само Камелия Мирчева, която представи болничен лист.

Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров и Камелия Мирчева са обвинени в укриване на данъци в големи размери и според прокуратурата са действали като организирана престъпна група. Първоначално изчислените щети за срок от около два месеца достигат 200 000 лева.

От свидетелски показания, цитирани в съдебната зала, става ясно, че търговци са превеждали пари по сметки на една от фирмите, занимавала се с търговия със захар. Оттам суми били теглени от Милко Талев, сочен за организатор на групата.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които са обвинени, което се подкрепя от събраните по делото доказателства. Спецсъдът сметна също, че се установява механизмът и мащабът на осъществената от обвиняемите стройна схема и организация, насочена към избягване на данъчни задължения в особено големи размери. Това се потвърждава и от специалните разузнавателни средства.

Създаденото престъпно сдружение е трайно, като системно са били извършвани сделки, с които е ощетяван държавният бюджет, мотивира съдът решението си.

Въпреки това не беше отчетена опасност обвиняемите да се укрият, тъй като те имат постоянни адреси по местоживеене, на които част от тях живеят. Те имат висок обществен и социален статус, което обаче не е пречка те да извършат друго престъпление. Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.